Girdi maliyetleri üreticiyi zorluyor

Gıda fiyatlarındaki artış tartışılırken üreticiler girdi maliyetlerinin yüksek olmasından şikayetçi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, gübre, yem, elektrik ve sulama ücretlerindeki artışın üreticinin belini büktüğünü söyledi. Bayraktar, çiftçinin ödeyemediği kredi borçlarının da uzun vadeye yayılmasını istedi.

Girdi maliyetleri üreticiyi zorluyor

Girdimaliyetlerinin yüksek olması gıda ürünlerinin fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Devreye bir de aracılar girince marketlerdeki ürünlerin fiyatları tavan yaptı. Üretici ve tüketici mağdur oldu.

Tartışmalar sürerken TürkiyeZiraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar bir basın toplantısı düzenledi.

Bayraktar, verimliliği artıran gübrenin fiyatındaki yükselişe dikkat çekti:

- Geçen yıl Ocak ayında tonu 1765 lira, Aralık ayında tonu 2 bin 300 lira olan üre gübresi bugün 3 bin liradan satılıyor. Gübre sektörünün denetim ve kontrolünün yapılması böyle dönemlerde önem kazanıyor. Çok düşük kalan gübre destekleri artırılarak üreticinin gübre fiyatlarına yetişmesi için alım gücü artırılmalıdır.

Diğer girdi kalemlerine de dikkat çeken Bayraktar, üreticinin desteklenmesini istedi:

- Çiftçimize gerekli destek verilmelidir.

- Yem de üreticilere destekleme yapılmalı, elektrik fiyatları ve sulama ücretleri makul seviyelere indirilmeli ve ilaç fiyatlarına uygulanan yüzde 18'lik KDV, üreticilerimize destek olarak verilmelidir.

Şemsi Bayraktar, kilosu 90'ar kuruşa mal edilen patates ve soğanın depolarda kaldığını belirtti. 90 kuruşun altında satışların olduğunu kaydetti:

- Üreticilerimizin beklentisi tüketimin artmasını sağlayarak ürünün değerlendirilmesi, ihracatın teşvik edilmesidir. Yeni alıcıların ve pazarların bulunması gerekmektedir.

Girdi maliyetlerinin altında ezilen üreticinin başı kredilerle de dertte. TZOB Başkanı Bayraktar, söz konusu borçların ödenmesinde kolaylık sağlanmasını talep etti:

- Hükümetimizden beklentimiz acil olarak çiftçimizin bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine ödeyemediği için takibe düşen borçları faizsiz olarak uzun vadeye yayılmalı ve üreticilerimiz rahatlatılmalıdır.

türkiye üretici maliyet çiftçi girdi ziraat aracı