Irak Parlamentosu'ndan Kerkük kararı

Kerkük İl Meclisi'nin kentteki devlet kurumlarına sözde Kürdistan flaması asılması kararı, Irak Temsilciler Meclisi tarafından reddedildi. Oy birliği ile alınan kararda ülkedeki tek bayrağın Irak bayrağı olduğu vurgulandı. Kerkük İl Meclisi ise bu kez kenti Barzani'nin Kürdistan'ına bağlamak için harekete geçti.

Irak Parlamentosu'ndan Kerkük kararı

Kerkük'te resmi kurum ve kuruluşlara sözde Kürdistan flaması asılmasına tepkiler sürerken, Irak Temsilciler Meclisi önemli bir karara imza attı.

Mecliste oy birliği ile alınan karar ile Kerkük'te valilik ve devlet binalarına Kürdistan flamasının asılması reddedildi. 186 milletvekilinin katılımıyla yapılan meclis oturumunda Irak bayrağının tek bayrak olduğu vurgulandı.

Kerkük İl Meclisi'nde geçen hafta salı günü Türkmen ve Arap üyelerin boykot ettiği için katılmadığı oturumda 26 Kürt üye kentteki kamu binalarına Kürdistan flaması asılması kararını almıştı. Irak Temsilciler Meclisi de bu kararı geçersiz kıldı.

Temsilciler Meclisi ayrıca, anayasanın 11. Maddesi uyarınca Kerkük petrolünün tüm Iraklıların milli gelir kaynağı olduğu ve bunun Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile diğer bölgeler arasında eşit olarak dağılmasına da karar verdi.

Bu arada Kerkük İl Meclisi bu kez kenti Mesud Barzani'ye bağlamak için harekete geçti.

41 üyesi olan Kerkük İl Meclisi'nde şimdiden 22 imza toplandığı, Arap üyelerinde ikna edilmeye çalışıldığı belirtildi. İl Meclisinde alınacak karar Kürdistan Yönetimine sunulacak. Kerkük İl Meclisi 2008 yılında da 3'te 2 çoğunlukla benzer bir karar almış ancak Irak Anayasasına uygun olmadığı için iptal edilmişti.

ulusalkanal.com.tr

ırak Kerkük Irak Parlamentosu