BMGK'da Suriye tasarısı kabul edildi

Suriye krizinin çözümü için Viyana'da kararlaştırılan yol haritası, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde de oy birliği ile kabul edildi. Kabul edilen tasarıda, Suriye hükümeti ile muhalefetin Ocak ayında görüşmelere başlaması isteniyor.

BMGK'da Suriye tasarısı kabul edildi

Suriye krizinin siyasi çözümü için Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun üzerinde uzlaştığı yol haritası Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından onaylandı. "Rusya'nın diplomasi zaferi" olarak değerlendirilen tasarıyı konseyde oy birliği ile kabul edildi.

Oy birliği ile alınan 4 sayfalık karara göre; Suriye hükümeti ve muhalefet Ocak ayında görüşmelere başlayacak. Suriye’nin egemenlik, bağımsızlık, birlik ve toprak bütünlüğü korunacak.

Suriye'de çatışmalara dahil olan tüm taraflar ateşkese uyacak. Suriye hükümeti ve muhalefet temsilcileri en kısa sürede Birleşmiş Milletler himayesinde siyasi geçiş yolunda adım atacak

Geçiş yönetimi organı kurulacak. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon ateşkesi izlemesi, doğrulaması ve raporlaştırması için uygun mekanizma seçeneklerini 1 ay içinde Konsey’e bildirecek.

Kararda, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın geleceğine ilişkin madde bulunmuyor. Kararda, "Suriye’nin geleceğini Suriye halkı belirler" ifadesi yer alıyor.

ulusalkanal.com.tr

BMGK