Başbakan Binali Yıldırım'dan OHAL açıklaması

Başbakan Binali Yıldırım, Adli Veri Bankası tanıtım töreninde konuştu, yargı mensuplarına seslendi, FETÖ üyelerinin neden hala yargılanmadığını sordu. Başbakan, vatandaşın elçisi olduğunu ifade etti "her şey orada daha ne bekliyorsun" dedi. Yıldırım, FETÖ yargılamalarının 40 yılın hesaplaşması olduğunun da altını çizdi

Başbakan Binali Yıldırım'dan OHAL açıklaması

Başbakan Yıldırım Bilkent Otel'de yapılan Adli Veri Bankası tanıtım töreninde konuştu.

"Darbe olalı 6 ayı 7 ayı geçti. Silahı alıp insanları öldürenler belli. "Niye bunlar halen yargılanmadı" diye bana soruyor vatandaş. Her türlü delili elde olanlar ayır bir paket halinde neden yargılanamaz vatandaş bunu soruyor. Ben de size soruyorum. Bunları ayrı yargılayın, bir yüreği soğusun. İdam idam diye insanlar niye sokakta bağırıyor. Sonuç görmek istiyorlar. Delil ortada herşey orada daha ne bekliyorsun. Ben vatandaşın elçisiyim arkadaşlar. Vatandaştan ne duyuyorsam ne dinliyorsam size söylemek durumundayım. Böyle bir fırsatta da her zaman ayağıma gelmiyor. Bu yargılama 40 yılın hesaplaşmasıdır. Onun için burada ehem mühim meselesini iyice görmemiz lazım. 1. dereceden darbeciler, 2. dereceden örgüt mensupları, 3. dereceden onlara yardım yataklı edenler. Bu şekilde bir bakış açısıyla bu işi hızlandırırsak bir an önce sonuçları ortaya çıkarsa milletin hırsı da inecek yüreği de soğuyacak. Giden geri gelmiyor ama adalet tecelli etti cezalarını buldular diyecekler."

Yıldırım'ın konuşmasının satırbaşları şöyle:

"Bugün kamuoyunda, yargıyla ilgili algı henüz istediğimiz düzeyde değil. Hedefimiz yüzde 75 ve üzeri olmalı. Birçok alanda AK Parti hükümetlerinde vatandaş memnuniyeti yüzde 70'in üzerinde gerçekleşti. Aslında yargıda geldimiz bu noktada, sadece yargıda yaşananlar değil, son yıllarda adalet sistemimizde hiç hak etmediği bazı olayları yaşadı.

EKSİK KISMIN TAMAMLANMASIDIR

2007 Cumhurbaşkanlığı seçiminde Türkiye bir yargı icadıyla karşı karşıya kaldı. 367 milletvekili olmadan Meclis'te Cumhurbaşkanı seçimi yapılamayacağı gibi, yargı camiasının duayeni sayılan isimlerin ortaya attığı icatla yargı sistemi tıkandı. Biz Cumhurbaşkanlığı sistemine giden adımları, o gün yaşananlardan dolayı attık. Bugün anayasa değişikliği esasen 2007'de Cumhurbaşkanının seçilememesinden dolayı, gittiğimiz halk oylamasında, anayasa değişikliğinin eksik kısmının tamamlanmasıdır.

FETÖ'CÜLER SİNSİCE...

Yargıyla ilgili şanssızlıklarımız bununla sınırlı kalmadı. Erzincan'da başlayan daha sonra büyüyen kamu vicdanını yaralayan bir takım gelişmeler, yargıyla ilgili yeni bir anayasa değişikliğini gündeme getirdi. Burada amaç yargıdaki kayırmacılığı ortadan kaldırmak, adalet mülkün temelidir esas kılmaktı. Farkında olmadan başka bir tehlikenin kapımızı çaldığının farkına varamadık. Tatarından kurtardık, beterine rastladık. FETÖ'cüler sinsice 2010 referandumundan sonra yürüttükleri faaliyetleri aleni hale getirmiş ve yargıyı kendi kirli emelleri uğruna kullanmaya gitmiştir. 17-25 Aralık, 15 Temmuz darbe girişimi bu aymazlığın zirveye ulaştığı olaylar olarak karşımıza çıktı.

MAZRUF DAHA ÖNEMLİ

Uzun yıllar AK Parti hükümetlerinde Ulaştırma Bakanlığı yaptım. Biz, 'Trafikte hız felakettir, internette hız berekettir' dedik. Şimdi, 'Trafikte hız felakettir, adalette hız berekettir' diyorum. Yargılamada hızlanmamız lazım. Geç kalan adalet adalet değildir. İnsanlar adaletin erken tecelli etmesi, yüreğinin soğumasını arzu ediyor. Erken hüküm vermenin getireceği sıkıntıları sizler daha iyi bilirsiniz. Terazinin iki kefesi de eşit olsun. Ancak vatandaş tarafından baktığımız zaman geciken adaletle, yargıya olan güven azalıyor. Bunun için adalet sarayları yaptık, binalar çok güzel ama zarfla olmuyor. Mazruf daha önemli, orada karar verecek insanlar, alınacak kararlar hepsinden daha önemli.

YARGIDA İKİ AŞAMA

Adalet devletin temeli. Adalet olmayınca hiçbir şey olmaz. Ülkemizin en acil konusu adaletletin hak ettiği itibarını kazandırmaktır. Vatandaşın beklentisi, soruşturma ve kovuşturma iki aşama var. Vatandaş, yargı, soruşturmayı polise, kovuşturmayı da bilirkişiye havale etmiş. Bu haksızlık. Soruşturmanın neden polise havale ettiği kanaati var, biz bunu 17 Aralık'ta gördük. Bu yol yol değil.

Tanıtımını yaptığımız konu son 15 yılda yaptığımız önemli çalışmaların bir sonucudur. 2008 yılı sonunda e-devlet kapısını devreye alırken, Adalet Bakanlığı için de orada özel bir bölüm ayarladık. Adalet Bakanlığı mensupları adaletle ilgili verileri üretecek alt yapıyı kurdular, UYAP gelişti. Bunlar hep vatandaşın yargıya olan güvenini artıracak teknolojinin bize sağladığı imkanlar.

Bu alçak FETÖ örgütüyle ilgili temizlikte yargıdaki başarımız diğer kurumlara göre çok daha iyi durumda. Bu tesadüfi değil, siz en önce yüzleşen grupsunuz. 2010 referandumundan sonra FETÖ'cüler su yüzüne çıktı, kendilerini ifşa ettiler. 3 bin 581 hain sizin aranızda artık yok. Bunlarla yetinmeyin, alt yapılarda FETÖ'cüler vardır.

YARGIDA YAPILAN İCRAATLAR

Yargıyı hızlandıracak, zamanında tecelli ettirecek birçok yeni müessese hayata geçti. İstinaf mahkemelerinin yargının yükünü azaltacağını düşünüyorum. Yargıdaki hız daha da artacak. Arabuluculuk, bilirkişilik kanunun yeniden hayata geçirilmesi, hileli iflas ertelemelerinin önüne geçecek düzenlemelerin yapılması, kamu denetçiliği gibi kurumların hayata geçirilmesi yargının işini kolaylaştıracak önemli adımlardan sayılabilir.

OHAL DEVAM EDECEK

FETÖ'yü temizlemek için OHAL devam edecek, OHAL dolayısıyla memuriyetten çıkarılanlarla ilgili yargı yolu kapalıydı, 70 bin dosya Anayasa Mahkemesi'nde bekliyor. Yaptığımız düzenlemeyle itiraz yolunu hukuki bir zemine kavuşturduk. Bu davaların AİHM'e gitme ihtimaline karşı bir itiraz komisyonu oluşturduk. Bu düzenleme OHAL süresince dahi hak arama yargı yolunun açılmasıdır. Bütün mağduriyetleri ortadan kaldıracak, her ne kadar ihanet yapmış olsalar da Türkiye bir hukuk devleti. Hukuk devletinin gereği de herkesin hakkını, hukukunu sonuna kadar aramasıdır. Yaptığımız budur. Burada verilen kararlar adli karar değil, idari kararların kesinlik kazanmasıdır. Bu kararlar hak arama yollarını açmaya yarayan kararlar olacak. Hak arama yolunun bir mesnedi haline gelecek ve ilgili bütün mahkemeler tarafından dikkate alınacak.

'BEN DE SİZE SORUYORUM'

Bu bizatihi görüntülerde insanları öldüren insan üzerine bomba atanlar bunun itirafedenler her türlü delili elde olanlar ayır bir paket halinde neden yargılanamaz vatandaş bana soruyor. Ben de size soruyorum.

Bunları ayrı yargılayın, bunlarla ilişkili olanları da ayrı yargılayın vatandaşın bir yüreği soğusun. Vatandaş idam idam diye niye diyor. Sonuç görmek istiyor.

Vatandaş diyor ki benim evladımı öldürdü ben de yanındaydım adam şu her türlü delil ortada daha ne bekliyorsun. Bunu hesabını görün kararını verin.

Ben vatandaşın elçisiyim arkadaşlar. Ne duyduysam söylemem gerekiyor. Böyle bir fırsatta da her zaman ayağıma gelmiyor.

Bu yargılama 40 yılın hesaplaşmasıdır. Birinci dereceden darbeciler. 2. dereceden örgüt mensupları 3. dereceden onlara yardım yataklı edenler…

Bu işi hızlandırıp bir an önce sonuçları ortaya çıkarsa milletin hırsı da inecek yüreği de soğuyacak. Giden geri gelmiyor ama adalet tecelli etti cezalarını buldular diyecekler.

fetö Başbakan Yıldırım yargı 17 aralık