Alakır’daki direniş onu da etkiledi

Yıllardır HES projelerinin yıkımıyla gündeme gelen Antalya’nın Kumluca ilçesindeki Alakır Vadisi’nde bir inceleme gezisi yapan Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Genel Başkanı Baran Bozoğlu, vadide kendi elleriyle yaptıkları ‘yuva’da yaşayan Tuğba Günal ve Birhan Erkutlu çiftini ziyaret etti.

Alakır’daki direniş onu da etkiledi

Yusuf Yavuz

Yıllardır HES projelerinin yıkımıyla gündeme gelen Antalya’nın Kumluca ilçesindeki Alakır Vadisi’nde bir inceleme gezisi yapan Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Genel Başkanı Baran Bozoğlu, vadide kendi elleriyle yaptıkları ‘yuva’da yaşayan Tuğba Günal ve Birhan Erkutlu çiftini ziyaret etti. Doğal Sit Alanı olarak tescil edilmesi yönünde yargı kararı bulunmasına rağmen dördü tamamlanmış, ikisi proje, biri de yapım aşamasında olan toplam 8 HES projesinin bulunduğu Alakır’da yaşamını sürdüren çiftin HES’lere karşı verdikleri mücadeleden çok etkilendiğini dile getiren Bozoğlu, ‘mücadele gücünüzden, azminizden ve asla vazgeçmemenizden çok etkilendim” diye konuştu.

ÇMO BAŞKANI BOZOĞLU ALAKIR’DA İNCELEMELERDE BULUNDU

Alakır Vadisi’nde incelemelerde bulunan Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Alakır Vadisi’nin ülkedeki plansız ve kamu yararından uzak HES politikasının en önemli göstergesi olduğunu belirterek, 70 km’lik dere üzerine 8 adet HES yapılması için EPDK’nın lisans verdiğini söyledi. Söz konusu HES projelerinden dördünün yapımının tamamlandığını kaydeden Bozoğlu, beşincisi olan Dereköy HES’in de yapım aşamasında olduğunu dile getirdi.

‘DOĞAL SİT ALANINDA HES YAPILAMAZ’

Alakır’daki HES’lerden birinin çevresinde köylülerle ve inşaatta çalışan bir işçi ile konuşan ÇMO Başkanı Bozoğlu, su tutulan alanı ve balık geçiş yollarını inceledi. Yapılması planlanan HES’in 4 MW kurulu güce sahip olduğunu kaydeden Bozoğlu, yılın tamamına yayılan deredeki akış farklılıklarının da göz önüne alınması durumunda, kapasite faktörü ve verimlilik de işin içerisine katıldığında, tesisin kapasitesinin 1 MW civarında olacağına dikkat çekerek, “Yani ülkemizin enerji ihtiyacına yoğun bir katkısı olmayacak olan bu proje 1. Derece Doğal Sit alanında yapılmaya çalışılmaktadır. Uluslararası anlaşmalar ve ülke mevzuatı doğrultusunda 1. Derece doğal sit alanında HES yapılamaz” dedi.

BOZOĞLU, TUĞBA VE BİRHAN’I YUVALARINDA ZİYARET ETTİ

10 yıl önce İstanbul’dan gelerek Alakır Vadisine yerleşen ve kendi ürettikleriyle yaşamlarını sürdüren Tuğba Günal ve Birhan Erkutlu’yu da ziyaret eden ÇMO Başkanı Bozoğlu ve beraberindekiler, Günal ve Erkutlu’nun tamamen doğal malzemelerden kendi elleriyle yaptıkları yuva adı verilen evi gezdi. Daha sonra ikram edilen çay eşliğinde ikiliye sorular yönelten ÇMO Başkanı Bozoğlu, Alakır Vadisi’ne nasıl ve neden geldikleri, evlerini nasıl yaptıkları ve tarımsal çalışmaları hakkında bilgi aldı.

‘ MÜCADELE GÜCÜNÜZDEN VE AZMİNİZDE ÇOK ETKİLENDİM’

Tuğba ve Birhan ikilisinin Alakır’daki HES projeleri karşısında verdikleri mücadeleden çok etkilendiğini dile getiren Bozoğlu, “Mücadele gücünüzden, azminizden ve asla vazgeçmemenizden çok etkilendim” ifadelerini kullandı.

‘SESİMİZİ KİMSE DUYMADI, İLK KEZ SİZ GELİYORSUNUZ’

Kendilerine dayatılanı değil, seçtikleri şekilde yaşayabilmek için Alakır’a yerleştiklerini söyleyen Tuğba ve Birhan da vadideki HES inşaatlarını önlemek için verdikleri uğraşı anlattılar. “O kadar çok yere başvurduk ki, sesimizi duyurmak için” diyen Tuğba Günal, “Burası SİT alanı, korunması gerekiyor dedik. Burada çok yaşlı ve değerli sedir ağaçları var. Hatta 2 bin 300 yıllık sedir ağacı var yukarıda. Ama hiçbir resmi kurum, örgüt hatta oda sesimizi duymadı, burayı görmeye gelmedi. İlk kez siz geliyorsunuz” diye konuştu.