Türkiye'nin psikolojisi bozuldu
Yapılan araştırmalara göre, Türkiye'de son yıllarda birçok hastalık nedeniyle hastanelere başvuran kişi sayısı artarken, buna bağlı olarak ilaç kullanımı ve satışı arttı.
Yapılan araştırmalara göre, Türkiye'de son yıllarda birçok hastalık nedeniyle hastanelere başvuran kişi sayısı artarken, buna bağlı olarak ilaç kullanımı ve satışı arttı.
En çok psikolojik rahatsızlık vakalarının arttığı gözlemlenirken, bu rahatsızlıkların giderilmesine yönelik kullanılan ilaçların satış grafiğinin de giderek yükseldiği ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2009 yılında psikolojik rahatsızlık sebebiyle hastanelere 3 milyon kişi giderken, 2014'te bu rakam 11 milyon kişiye ulaştı. Antidepresan ve benzeri ilaçların satışı son 5 yılda yüzde 56 arttı. Yine son 5 yılda tüketilen toplam ilaç sayısı 211 milyon 577 bin 20 kutu oldu.
ANTİDEPRESAN TÜKETİMİNDE İZMİR 2. SIRADA
Antidepresan ve benzer özelliklerdeki ilaçların en çok tüketildiği ilk 5 il İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Adana olarak sıralandı. Psikolojik rahatsızlık vakalarının en az olduğu illerin başında Bayburt, Tunceli ve Ardahan yer aldı. Ayrıca, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından açıklanan rakamlarda kutu bazında İzmirliler, geçen yıl 2.867.456 kutu antidepresan tüketti. Toplum içerisinde yaşanan sağlık problemlerinin artışının sadece mevsimsel olmadığına dikkat çeken Eczacı Bahar Deniz, Türkiye genelinde özellikle ekonomik olmak üzere çeşitli diğer sebeplerin bir çok insan üstünde psikolojik rahatsızlıklara yol açabildiğini ifade etti. Deniz, antidepresan ilaçları satın almak için gelenlerde eskiye göre artış olduğunu belirterek, 2014'e kıyasla 2015 yılı Mart ayı itibariyle antidepresan ilaçlarındaki satışlarının 1 yılda yüzde 25 arttığını kaydetti.
''İLAÇ KULLANIMI SORUNU ERTELER ANCAK ÇÖZEMEZ''
Bireylerin ve ailelerin yaşadıkları birçok psikolojik problemi çözme konusunda kişilere destek sağladıklarını ifade eden Aliağa Psikoterapi ve Aile Danışmanlığı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Psikolog Bayram Şimşek, kişilerin kendi içlerinde yaşadıkları duygusal her iniş çıkışı psikolojik rahatsızlık olarak algılamaması gerektiğinin altını çizerek, kişilerin ilaç kullanarak sorunlarını ortadan kaldırmak yerine, ertelediklerini söyledi. Şimşek ''İnsanlara sorunlarının çözümünde yardımcı olurken düşünce veya davranışlarını değiştirmek için ilaç kullanma taraftarı değiliz, normal bir sorunu çözebilmemiz için 8 hafta ile 15 hafta arası bir zaman dilimine ihtiyaç duyuyoruz'' dedi.
TARIK DEMİR/İHA