IMF Başkanı: 2020 küresel durgun yılı olacak

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Kovid-19 salgını nedeniyle 2020’de “küresel durgunluk” beklediğini açıkladı. G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları ile çevrimiçi toplantıda konuşan Georgieva, 2008 yılındaki küresel finansal krizden daha kötü bir durgunluk yaşanacağını belirtti.

IMF Başkanı: 2020 küresel durgun yılı olacak

Kovid-19 küresel ekonomik sistemi krize soktu. Yeni tip koronavirüs üretimi ve tüketimi durdurma noktasına getirdi.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Kovid-19 salgını nedeniyle bu yıl “küresel resesyon” beklediğini açıkladı. G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankalarıyla çevrim için toplantı yapan IMF Başkanı, kovid-19 krizinin küresel finansal kriz zamanından daha kötü olacağını söyledi.

Georgieva, salgından korumak ve ekonomiye verdiği zararı azaltmak için birlikte çalışma çağrısı yaptı; “şimdi dayanışma zamanı” dedi. Dayanışmanın ana temasını G20 ülkelerinin oluşturduğunu belirten Georgieva, kürsel ekonominin ancak 2021’de toparlanma göstereceğini söyledi. IMF Başkanı, “"Küresel büyümenin görünümü 2020 için negatif, küresel finansal kriz zamanında olduğu gibi belki de daha kötü bir resesyon bekleniyor” ifadelerini kullandı.

IMF Başkanı, Kovid-19 krizinin başlamasıyla yatırımcıların gelişmekte olan ülkelerinde piyasalarından 83 milyar dolar çektiğini söyledi, “bu şimdiye kadarki en büyük sermaye çıkışı olarak kaydedildi” dedi.

Birçok ülkenin sağlık sistemini geliştirmek, salgından etkilenen çalışanlar ve işletmeleri korumak için aldığı olağanüstü mali tedbirleri desteklediklerini belirten Georgieva, büyük merkez bankalarının parasal politikayı genişletmek için attığı adımları da memnuniyetle karşıladıklarını vurguladı.

Yaklaşık 80 ülkenin yardım istediğini belirten IMF Başkanı Kristalina Georgieva, salgınla mücadele için 1 trilyon dolarlık kredi kapasitesini kullanmaya hazır olduklarını hatırlattı.

ulusal.com.tr

imf