2019'da Muhtarlık kalkacak mı? MHP'den dikkat çeken öneri

Yerel yönetimlerde reform için AKP ile MHP kurmaylarının masaya oturması beklenirken ortaya yeni ayrıntılar çıktı. 'Büyükşehir belediye başkanları ilçe başkanlarını belirlesin' önerisini gündeme getiren MHP, muhtarlık sisteminin de kaldırılması gerektiği görüşünde. Ayrıca ilçe belediye başkanlarının yetkisinin genişletilmesi de masadaki başlıklar arasında

AKP ile MHP'nin hedeflediği yerel yönetimler reformuna ilişkin yeni ayrıntılar ortaya çıktı.

31 Mart seçimleri sonrası Ankara ve İstanbul başta olmak üzere bazı kentlerde belediye başkanı başka, il genel meclisi çoğunluğu başka partiden oldu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de ortaya çıkan ikiliğin giderilmesi için bir öneri gündeme getirdi.

Bu önerinin ardından başlayan tartışma kapsamında yeni konular gündeme geldi.

MHP'nin teklifinde, 30 büyükşehirde belediye başkan adayının ekibi ile birlikte seçime girmesi hedefleniyor. Bu kapsamda da oy pusulasında büyükşehir belediye başkan adayının isminin altında birlikte çalışacağı belediye başkanları da yer alacak. Böylece büyükşehir ve ilçe belediye başkan adayları tek pusulada olacak.

MHP'li kurmaylar yapılacak yasa hazırlıkları kapsamında ilçe belediye başkanlıklarının yetkilerinin artırılmasının planlandığını kaydetti.

Teklif içinde büyükşehirlerdeki muhtarlıkların kaldırılması da var. MHP kurmayları muhtarların eskisi kadar etkin olmadığı, birçok konunun E Devlet üzerinden halledildiği görüşünde.

MHP'den gelen önerilere ilişkin iktidar kanadında da bir açıklama geldi. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, MHP'den gelen önerilerin değerli olduğunu söyledi, Meclis'i adres gösterdi.

AKP ile MHP kurmaylarının yerel yönetimlerde reform için gerekli yasa hazırlıkları için önümüzdeki günlerde bir araya gelmesi bekleniyor.

mhp muhtarlık öneri