Erdoğan: Her sorumluluğu almaya hazırız

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ev sahipliğinde Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin katılımı ile düzenlenen 3'lü zirve Ankara'da yapıldı. Zirve sonrası ortak basın toplantısı düzenleyen liderler "Suriye'de kalıcı çözüm için tam mutabakat içinde olunduğunu" vurguladı.

Erdoğan: Her sorumluluğu almaya hazırız

Suriye krizinin çözümü için Astana görüşmeleri kapsamında düzenlenen 3'lü liderler zirvesi Ankara'da yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ev sahipliğinde Çankaya Köşkünde düzenlenen zirveye Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani katıldı.

Zirvenin ardından 3 lider ortak basın toplantısı düzenledi.

İlk konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan oldu. "Suriye'nin istikbali için en büyük tehdit kaynağı PKK ve onun uzantısı YPG/PYD'dir." diyen Cumhurbaşkanı "Ülkedeki PKK/PYD varlığı devam ettikçe ne Suriye ne bölgemiz huzura kavuşabilir" dedi. Cumhurbaşkanı "ABD ile 2 hafta içinde uzlaşamazsak kendi harekât planımızı uygulamaya başlayacağımızı buradaki dostlarımıza da anlattım" ifadesini kullandı.

"Zirvede Suriye'de siyasi çözüm umutlarını yeşertecek önemli kararlar aldıklarını" belirten Erdoğan, Suriye'nin toprak bütünlüğünün önemine dikkat çekti.

"IŞİD ile mücadele altında terör örgütlerine destek verilmesinin kabul edilemezliğini vurguladık. Türkiye olarak sınırlarımızın hemen bitişiğinde 4 milyon insanı etkileyecek yeni bir trajedi yaşanmasına seyirci kalamayız." diyen Cumhurbaşkanı "Suriye'nin toprak bütünlüğü ile siyasi birliğinin korunması hususunda hepimizin aynı hassasiyete sahip olduğunu bir kez daha teyit ettik. Sivil halkın ve garantör ülkelerin sahadaki askeri personelinin güvenliği için somut önlemler alınması ihtiyacını vurguladık. Sahada sükunetin tesisi, mültecilerin dönebileceği şartların oluşturulması ve ihtilafa siyasi çözüm bulunması için yürüttüğümüz çalışmaları gözden geçirdik." ifadelerini kullandı.

Zirvede Suriye'de Anayasa Komitesinin çalışmalarına bir an önce başlamasını sağlamayı kararlaştırdıklarını belirten Cumhurbaşkanı "Nihai hedefin Suriye'nin kuzeyinde bir barış koridoru tesis ederek, ülkenin bölünmesini engellemek olduğuna" işaret etti.

"Artık Suriyelilerin ülkelerine güvenli ve gönüllü bir şekilde geri dönüşlerine yoğunlaşmamız gerekiyor." diyen Erdoğan "Fırat'ın doğusundaki barış koridoru mülteciler için de korunaklı bir liman olacaktır. Ülkemize sığınan en az 2 milyon Suriyeli kardeşimizin bu bölgeye yerleştirilebileceğini düşünüyoruz. Geri dönecek Suriyeliler için yeni yerleşim alanları inşa edilmesi mümkündür. Türkiye olarak bu konuda her sorumluluğu almaya hazırız. Hem Rusya ve İran'la hem uluslararası toplumun diğer üyeleriyle Suriyeli mültecilerin gönüllü geri dönüşü için çalışmak istiyoruz." dedi.

Erdoğan'dan sonra sözü alan İran Cumhurbaşkanı Ruhani oldu. "ABD Suriye'de teröristleri destekledi, Suriye'yi bölmeye çalıştı. Bu kabul edilebilir değil." diyen Ruhani "Fırat'ın doğusunun ABD'nin hakimiyetinde olduğunu ve bu bölgede teröristlerin olduğunu" vurguladı.

Suriye'de Anayasa Komitesi'nin tamamen oluştuğunu açıklayan Ruhani "Bir an önce çalışmalarına başlamasını ve anayasayı revize etmesini umut ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Son sözü Rusya Devlet Başkanı Putin aldı. İdlib'de yaşananlara dikkat çeken Putin bölgede gerginliğin azaltılması gerektiğini bu konuda Erdoğan ve Ruhani ile aynı görüşte olduklarını belirtti. "Terör tehdidini yok etmek için Suriye Ordusu'na kısıtlı harekatlarda destek vereceğiz" diyen Putin "Bizim mutabakatlarımız terör örgütlerini kapsamamaktadır. Sivil halkın zarar görmemesi için her türlü adımı atmaya hazırız". ifadesini kullandı.

Suriye'de yeni anayasa çalışmalarına da değinen Rusya Devlet Başkanı "Anayasa Komitesi listesinin onaylandığını" söyledi.

Zirve sonrası yayımlanan ortak bildiride, Suriye'nin egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğü ile BM ilkelerine kuvvetli taahhüt vurgulandı. "Suriye'de terörle mücadele kisvesi altında sahada yeni gerçeklikler yaratılmasına dair her türlü girişim liderler tarafından reddedildi." denildi.

"Liderler tarafından Suriye'nin kuzeydoğusundaki güvenlik ve istikrarın egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı temelinde sağlanabileceği vurgulandı" denilen bildiride "Liderler, ABD'nin işgal altındaki Golan'a dair uluslararası hukukun ihlalini teşkil eden ve bölgesel barış ile güvenliği tehdit eden kararını kınadı." ifadesine yer verildi.

Bir sonraki üçlü zirve Ruhani'nin ev sahipliğinde İran'da yapılacak.

ulusal.com.tr

rusya iran suriye pyd YPG