Pilotsuz F-16 geliyor
Amerikan ordusu bugün için yaygınlaşmaya başlayan insansız hava aracı drone'ların yerini alacak 'pilotsuz' F-16'lar için düğmeye basmaya hazırlanıyor. Dünyanın en büyük sivil ve askeri hava aracı üreticilerinden Boeing, yaklaşık iki sene önce efsanevi savaş uçağı F-16'nın emekliye ayrılan modellerini daha gerçekçi eğitim senaryoları için insansız hale getirme amaçlı önemli bir projeyi hayata geçirmişti. Gelen son bilgilere göre ise dünya devi QF-16 olarak adlandırdığı bu insansız savaş uçaklarını ABD Hava Kuvvetleri'ne teslim etmeye başladı. Saatte yaklaşık 2 bin 414 km hıza ulaşabilen ve 15 bin metre yükseklikte seyreden bu insansız savaş uçağı, yerde bulunan bir operatör tarafından kumandayla kontrol edilebiliyor.
Amerikan ordusu bugün için yaygınlaşmaya başlayan insansız hava aracı drone'ların yerini alacak 'pilotsuz' F-16'lar için düğmeye basmaya hazırlanıyor.
Dünyanın en büyük sivil ve askeri hava aracı üreticilerinden Boeing, yaklaşık iki sene önce efsanevi savaş uçağı F-16'nın emekliye ayrılan modellerini daha gerçekçi eğitim senaryoları için insansız hale getirme amaçlı önemli bir projeyi hayata geçirmişti. Gelen son bilgilere göre ise dünya devi QF-16 olarak adlandırdığı bu insansız savaş uçaklarını ABD Hava Kuvvetleri'ne teslim etmeye başladı.
Saatte yaklaşık 2 bin 414 km hıza ulaşabilen ve 15 bin metre yükseklikte seyreden bu insansız savaş uçağı, yerde bulunan bir operatör tarafından kumandayla kontrol edilebiliyor.
Pilotların çok daha gerçekçi savaş eğitimleri alabilmesi için Türk Hava Kuvvetleri'nin de aktif olarak kullandığı F-16 savaş uçağı temelinde hazırlanan QF-16, yerde bulunan kontrol istasyonları sayesinde uçuruluyor. Yüksek hızda yapılan manevraların ya da iniş / kalkış gibi işlemlerin altından rahatlıkla kalkabilen insansız hava aracı, insan hayatını tehlikeye sokabilecek birçok unsurdan kurtulmuş şekilde limitlerin de üzerinde eğitimler için oldukça faydalı bir seçenek ortaya koyuyor.
QF-007 kodlu ilk insansız savaş uçağını da 11 Mart tarihinde Tyndall Hava Kuvvetleri Üssü'ne teslim eden Boeing, belirtildiği kadarıyla 126 tane QF-16 üretecek ve bu uçaklar BAE System tarafından hazırlanan 300'e yakın QF-4 (Phantom) insansız eğitim uçağının yerini alacak. Gelecek operasyonları için McDonnell Douglas F-4 Phantom II'lerin yeterli bulunmaması nedeniyle geliştirilen QF-16'lar, pilotların karşısına 9G'ye çıkabilen korkusuz hedefler getirecek.
Hürriyet