'Türk Akımı'nı engelleyemeyen ABD Yunanistan Büyükelçisi'ni görevden alabilir'
ABD'li jeopolitik uzmanı Patrick Henningsen, Washington'ın Yunanistan'daki Büyükelçisi'ni, Moskova-Atina yakınlaşması nedeniyle görevden alabileceğini söyledi.
ABD'li jeopolitik uzmanı Patrick Henningsen, Washington'ın Yunanistan'daki Büyükelçisi'ni, Moskova-Atina yakınlaşması nedeniyle görevden alabileceğini söyledi.
Yunanistan'ın Kathimerini gazetesi, ABD'li Büyükelçi David Pearce'nin, 'etkisizliği' ve 'Yunanistan'da olup biten ekonomik ve siyasal olaylar konusunda Washington'ı yeterince bilgilendiremediği' gerekçesiyle görevinden bir yıl erken ayrılabileceğini yazmıştı.
21st Century Wire internet gazetesinden jeopolitik uzmanı Patrick Henningsen de Washington'ın Pearce'den duyduğu 'memnuniyetsizliğin', Moskova ile Atina arasındaki yakınlaşmayı önleyememiş olmasından kaynaklanabileceğini söylüyor.
'RUSYA İLE İYİ İLİŞKİLER, YUNANİSTAN İÇİN ÇOK ÖNEMLİ'
Russia Today'e (RT) konuşan ABD'li uzman Henningsen, bu yakınlaşmanın en büyük göstergesinin ise 'Türk Akımı' doğalgaz boru projesi olduğu görüşünde.
Washington'ın Moskova ve Atina arasındaki 'Türk Akımı' görüşmelerinden 'son derece rahatsız olduğunu' ifade eden Henningsen, Yunanistan'ın bu projeye olumlu bakmasının nedenlerini ise şöyle anlattı:
"Rusya gibi bir ülkeyle pozitif ilişkilere sahip olmak Yunanistan için çok önemli. Yunanistan başka nereden yatırım bekleyebilir ki? ABD'den büyük miktarlarda yatırım bekleyemeyeceği kesin. Rusya ise Yunanistan için iyi bir yatırım kaynağı olabilir. Bu da ülkenin şu anki finansal durumu açısından çok önemli. Yunanistan bu projeyle Avrupa'da önemli bir enerji merkezi haline geleceği gibi, doğalgazda indirim de alacak."
Henningsen, Washington'ın, Atina'nın Türk Akımı projesinde yer almasını istememesinin ise ekonomikten ziyade jeopolitik nedenlerden kaynaklandığını söyledi:
"Doğalgaz bölgede belirleyici bir faktör. Bu nedenle (Türk Akımı yüzünden) bölgedeki durumda çok ciddi değişiklikler yaşanabilir. ABD, durumu etkileyebilirse ve doğalgazın sevkiyatı konusunda kendi isteklerinde ısrarcı olursa, Avrupa'nın da aynı şekilde davranacağını biliyor. Bu artık ticari çıkarlarla değil, jeopolitik etkiyle ilgili." (Sputnik)