Irak'ta yeni başbakan ataması

Irak’ta hükümeti kurma görevi eski iletişim bakanı Muhammed Tevfik Allavi’ye verildi. Görevi aldıktan sonra konuşan Allavi'nin Irak'a ilk vaadi erken seçim oldu. Cumhurbaşkanı Berhem Salih tarafından görevlendirilen Allavi'ye ülkede geniş bir kesim destek veriyor.

Irak'ta yeni başbakan ataması

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, hükümeti kurma görevini eski İletişim Bakanı Allavi'ye verdi.

"Bağımsız siyasetçi" sloganı ile meclise giren Allavi'ye Irak meclisindeki bağımsız milletvekilleri destek veriyor. Fetih Koalisyonuyla, Şii lider Mukteda es-Sadr'a bağlı Sairun Koalisyonu da Allavi'yi destekliyor.

Gösteriler nedeniyle istifa eden eski Başbakan Adil Abdülmehdi, Allavi’nin görevinde başarılı olması için destekte bulunacağını açıkladı.

Eski Irak Başbakanı Nuri el Maliki döneminde iletişim bakanı olan Allavi'ye Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve ABD'den destek geldi.

Salihi'den görevi olan Allavi, ilk kez kameralar karşısına geçti. Muhammed Tevfik Allavi, mezhepçilik ve siyasi hizipçilikten uzak bir hükümet kuracağını ilan etti.

Sokak gösterilerinin demokratik olduğunu söyleyen Allavi, erken seçim vaadinde bulundu.

Haberin duyulması ile Irak'ta kalabalık bir grup Allavi'ye karşı sokağa çıktı. Bağdat’ın merkezindeki Tahrir Meydanı’nda toplanan göstericiler, "Allavi kabul edilemez" sloganı attı.

Allavi’nin, bir ay içerisinde kabineyi oluşturup meclisten güvenoyu alması bekleniyor.

ulusal.com.tr

ırak