Bakan Dönmez Türkiye'nin enerji politikasını açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerjide tam bağımsızlık vurgusu yaptı. Yerli ve milli enerji kaynaklarının önemini vurgulayan Dönmez, Karadeniz ve Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerinin derinleşerek devam edeceğini söyledi.

Bakan Dönmez Türkiye'nin enerji politikasını açıkladı

Türkiye'nin kesintisiz, kaliteli ve uygun maliyetli enerji arzına ihtiyacı olduğunu söyledi. Enerjide tam bağımsızlık vurgusu yaptı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar BakanıFatih Dönmez Sabah gazetesine konuştu. Türkiye'nin enerji politkasını anlattı. Milli enerji ve maden politikasının odağına "Bağımsız enerji, güçlü Türkiye" anlayışını yerleştirdiklerini söyledi.

"Enerjide tam bağımsız bir Türkiye aynı zamanda ekonomide, diplomaside, güvenlik politikalarında tam bağımsız bir Türkiye demektir." diyen Dönmez, "Büyük ideallere yürüyen Türkiye'nin enerjisi ne kadar yerli ve milli olursa küresel gücü ve ağırlığı da aynı oranda artar." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin her yıl enerji ithalatına 50 Milyar dolar ödediğini hatırlatan Dönmez, önce yerli arama gemilerini envantere kattıklarını söyledi. Bu gemilerde birçok teknolojik geliştirme yaptıklarını anlatan Dönmez, Fatih ve Yavuz'un 6'ncı nesil ultra derin sondaj gemileri olduğunu vurguladı. Oruç Reis gemisinin de yüzde 90 yerlilikle Türk tersanelerinde üretildiğini sözlerine ekledi.

Bakan Dönmez, Türkiye'nin Karadeniz'de 1970'li yıllardan bu yana arama yaptığını ve bu bilgi birikiminin avantajını yaşadıklarını belirtti. Dönmez, Kanuni gemisi de faaliyete girdiğinde beş farklı koldan arama ve sondajları sürdüreceklerini ifade etti.

Sondaj ve sismik arama çalışmalarını son derece kararlıkla sürdürdüklerini vurgulayan Dönmez, Karadeniz'den yeni müjdeli haberler beklediklerini söyledi. Doğu Akdeniz'de Barbaros ve Oruç Reis gemilerinin 2 ve 3 boyutlu sismik veri toplamaya devam ettiğini belirten Bakan Dönmez, bu çalışma tamamlandıktan sonra potansiyel sahalardaki faaliyetin derinleşerek devam edeceğini belirtti.

ulusal.com.tr

Fatih Dönmez Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı