Atlantik’in federasyon hayali çöktü
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, iki devletli çözüm çağrısıyla Cenevre’de masaya oturacak. Türkiye'nin de tezi aynı yönde... Gayri resmi görüşmelerde, müzakere süreci için ortak bir zemin aranacak. 53 yıl sonra ilk kez iki devletli çözüm masaya gelmiş olacak. Uzmanlar, Cenevre toplantısını ve sonrasında izlenecek yol haritasını Ulusal Kanal yayınında değerlendirdi.
Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, gayri resmi Cenevre toplantısı öncesi, kırmızı çizgilerini çekti: Türkiye'nin garantörlüğü, Türk askerinin Kıbrıs'taki varlığı, egemenlik ve siyasi eşitlik…
Uzmanlar, Cenevre toplantısı ve sonrasında atılması gereken adımları Ulusal Kanal yayınında değerlendirdi. Vatan Partisi Merkez Karar Kurulu Üyesi Ferit İlsever, Kıbrıs’ın tek gerçeğinin “iki devletli çözüm” olduğunu vurguladı. Federasyon modelinin, Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye’yi kuşatma projesi olduğuna dikkati çekti:
Ferit İlsever, Kıbrıs’ın sadece Türkiye’nin değil tüm Asya’nın ön cephesi olduğunu belirtti.
AKASAM Uluslararası İlişkiler Uzmanı Doğacan Başaran ise, İngiltere’nin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanımayı gündemine aldığını hatırlattı. Sürecin bundan sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanıtılmasına doğru evrilmesi gerektiğini söyledi:
- İngiltere’nin geliştirdiği bu yeni manevranın kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Bu sürecin artık tanıtma noktasında evrilmesi gerektiğini… Türkiye’nin, AB’yi sürece katmaması konusunda iradeli davranması gerekir...
Başaran, ABD’nin siyasi ve askeri olarak Türkiye’yi kuşatma projesinin bölge ülkeleriyle iş birliği sayesinde kırılabileceğinin altını çizdi.
Kıbrıs İlim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Atun, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz’de kritik bir sürece girildiğini söyledi. Atun, Türkiye’nin bölgede dengeleri değiştiren güçlü bir aktör olduğunu söyledi.