Türkiye ve Rusya ortak devriye görevi yapacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in Soçi'deki görüşmesinin ardından ortak basın açıklaması yaptı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, kapsamlı ve yapıcı görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Soçi'deki kritik zirvenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Putin, yaklaşık 4.5 saat süren görüşmelerde özellikle Suriye'deki durumu ve İdlib'deki gelişmeleri ele aldıklarını kaydetti.

Görüşmeler sonucunda önemli kararlar aldıklarını anlatan Putin, İdlib'de silahlı muhalefet ve hükümet güçleri arasındaki kesişme bölgesinde silahsızlandırılmış bölge kurulması konusunda mutabakat sağladıklarını vurguladı.

Rusya Devlet Başkanı, ''Militanların Halep'e ve Rusya'nın Tartus Hmeymin üslerine saldırı tehlikesi var'' diyerek devam etti.

Bölgenin 15 Ekim'den itibaren faaliyet geçirileceğini ve Rusya ile Türkiye tarafından kontrol edileceğini belirten Rus lider, El Nusra da dahil olmak üzere militan grupların bölgenin dışına çıkarılacağını vurguladı.

Silahsızlandırılmış bölgenin 15-20 kilometre genişliğinde olacağını ve muhaliflere ağır silahlarını bıraktırma kararı aldıklarını kaydeden Putin, bu yaklaşımın Suriye hükümeti tarafından da desteklediğinin altını çizdi:

''15 Ekim'de 15-20 kilometrekareye kadar silahsız bölge kuracağız. Nusra ve ağır silahlar da çekilecek. Kontrolü Rusya-Türkiye askerleri ortak sağlayacak.''

Rus lider, bugün alınan kararların uygulamaya koyulmasının Suriye'de çözüme ek ivme kazandıracağını da kaydederek, Astana formatının, çözüm sürecinin ve anayasa komitesi kurulmasının teşviki için kullanılmaya devam edeceğini söyledi.

"Muhalifler bulundukları alanda kalmaya devam edecek"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Muhalifler ve rejim kontrolündeki alanlar arasında silahlardan arındırılmış bir bölge oluşturulmasını kararlaştırdık." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Rusya ve Türkiye, belirlenecek silahsızlandırılmış bölge sınırlarının iki tarafında koordineli devriye faaliyeti göstereceğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin halen İdlib çatışmasızlık bölgesinde bulunan gözlem noktalarını da tahkim edeceğini söyledi.

"Muhalifler bulundukları alanda kalmaya devam edecek"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Görüşmelerimizde İdlib'de karşılıklı endişelerimizi dikkate alan bir çıkış yolu bulunması konusunda da çok önemli mesafe katettik." dedi.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Muhalifler bulundukları alanlarda kalmaya devam edecek. Radikal grupların alanda faaliyet göstermemelerini sağlayacağız. Rusya, İdlib çatışmasızlık bölgesine saldırılmayacağını temin için gereken tedbirleri alacaktır."

"Türkiye İdlib konusunda üzerine düşeni yapmaya devam edecektir"

Suriye'nin geleceğine yönelik en büyük tehdit İdlib'den ziyade Fırat'ın doğusundaki terör yuvalarından kaynaklandığını belirten Erdoğan, "Türkiye, Suriye krizinin başından beri olduğu gibi İdlib meselesinde de üzerine düşeni yapmaya devam edecektir." diye konuştu.

Erdoğan, Türkiye ve Rusya arasında imzalanan "İdlib Gerginliğin Azaltılması Bölgesindeki Durumun İstikrarlaştırılmasına İlişkin Mutabakat Zaptı"yla, İdlib'de büyük bir insani kriz yaşanmasının önüne geçildiğini kaydetti.

AKAR VE ŞOYGU, İDLİB'LE İLGİLİ MUTABAKAT ZAPTI İMZALADI

Basın toplantısı sırasında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile İdlib'deki gerilimi azaltma bölgesindeki durumun normale döndürülmesi konusunda mutabakat zaptı imzaladığı açıklandı.

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN DA AÇIKLAMA

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan da İdlib ile ilgili bir açıklama geldi. Yapılan açıklamada, İdlib'de operasyon düzenlenmeyecek" denildi.

ERDOĞAN RUSYA'DAN AYRILDI

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak "CAN" ile saat 20.25'te Rusya'nın Soçi kentinden Türkiye'ye hareket etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Soçi Uluslararası Havalimanı'ndan Soçi Belediye Başkanı Anatoli Pakhomov, Rusya Dışişleri Bakanlığı protokol yetkilileri ve Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz uğurladı.

Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, MİT Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da Soçi'den ayrıldı.