Kısa çalışma ödeneğine rekor başvuru

Koronavirüs salgını nedeniyle esnetilen kısa çalışma ödeneğine rekor başvuru geldi. Başvuru yapan 70 binden fazla şirketin çalıştırdığı işgücü sayısı 1 milyonu aşıyor. Emekçi kesimi Koronavirüsün iş kazası gibi değerlendirilmesini, işveren ise 60 günlük sonuçlanma süresinin kısaltılmasını istiyor.

Kısa çalışma ödeneğine rekor başvuru

Koronavirüs salgını nedeniyle faaliyeti durma noktasına gelen çok sayıda işyeri için çeşitli ekonomik önlemler alınıyor. Salgının ekonomiye etkisini azaltmak için kısa çalışma ödeneğinin esnetilmesi de bu önlemlerden birisi. 15 günde 70 binin üzerinde şirket kısa çalışma ödeneğine başvurdu. Bu şirketlerin çalıştırdığı işgücü sayısı 1 milyonu geçti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen torba kanun teklifinde, ödeneğe başvuru şartları esnetildi. Son 3 yılda gerekli olan prim gün sayısı 600’den 450’ye, gerekli çalışma süresi de 90 günden 60 güne indirildi.

Şartların esnetilmesiyle birlikte şirketlerden rekor başvuru geldi. Son 15 günde yapılan başvuru sayısı, uygulamanın başladığı 2005 yılından bu yana verilen ödenek sayısını geçti. 15 günlük başvuru sayısı, 15 yılın tamamında kullanılan ödenek sayısını ikiye katladı.

Ancak şartların esnetilmesine rağmen çalışan kesim bunu yeterli bulmuyor. İşçi sendikaları ve emekçi kesimi koronavirüsün iş kazası gibi değerlendirilmesini istiyor. Salgının yarattığı olağanüstü koşullarda, işçinin 450 gün çalışmış olması gibi kısıtlamalar sendikalar tarafından eleştiriliyor. İşçi temsilcileri ayrıca ödenekten faydalanmak için "işçinin o işyerine ne zaman girdiğine bakılmaması gerektiğini" söylüyor.

İşverenler ise 60 günlük başvuru değerlendirme süresini çok uzun buluyor, bu sürenin kısaltılmasını istiyor. Ayrıca hem kurumsal internet sitelerine, hem de çağrı merkezindeki teknik sorunlardan işveren kesimi şikayetçi...

ulusal.com.tr

koronavirüs Kısa Çalışma Ödeneği