ABD'den Türkiye'ye yaptırım tehdidi

ABD Başkanı Trump, görev süresinin bitmesine sayılı günler kala Türkiye'yi yaptırımla tehdit eden karara imza attı. Trump daha önce ''veto edeceğim'' dediği S-400 yaptırımını öngören 12 maddelik planı onayladı. Trump'ın bu kararı almasında Dışişleri Bakanı Pompeo'nun girişimlerinin etkili olduğu belirtildi. Reuters haber ajansı, ABD'nin yaptırım hedefindeki kişinin Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir olduğunu iddia etti.

ABD'den Türkiye'ye yaptırım tehdidi

Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye'ye S-400 yaptırımı tehdidinde bulundu. ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'ye yaptırımı da öngören 12 maddelik tedbir paketini imzaladı.

Daha önce Türkiye'ye yaptırımı da öngören 740 milyar dolarlık savunma bütçesine onay vermeyeceğini açıklayan Trump'ın kararında Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun etkili olduğu belirtildi.

Beyaz Saray'dan resmi bir açıklama yapılmazken, söz konusu yaptırımların ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası kapsamında uygulanacağı ifade edildi.

ABD'li kaynakların Blomberg'a yaptığı açıklamalara göre ağırlıklı olarak ekonomik yaptırımlardan oluşan 12 madde bulunuyor. ABD Başkanından Türkiye'ye 30 gün içinde 12 yaptırımdan en az beşini uygulaması talep ediliyor.

12 maddelik yaptırım planından öne çıkanlar ise şunlar;

• ABD hükümetine, yaptırım uygulanan kişinin ülkeden herhangi bir dayanıklı mal veya teknoloji ithal etmesine izin verecek lisans veya yetki belgesi vermemesi yönünde direktif verebilir. Bu maddenin kapsamına askeri mühimmat ve nükleer bağlantılı malzemeler de giriyor.

• ABD'deki finans kurumlarına, yaptırım uygulanan kişiye kredi vermeme yönünde direktif verebilir.

• IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası finansal kuruluşlarındaki ABD'li üst düzey yöneticilere, yaptırım uygulanan kişiye kaynak aktarılmaması yönünde görüş bildirmeleri için talimat verebilir.

• ABD yönetimi yaptırım uygulanan kişiden mal ve hizmet tedarik etmeyi durdurabilir.

• Döviz alım-satım işlemi yapmasını engelleyebilir.

• Vize kısıtlamasına gidebilir

• ABD'li bir kişi veya kurumun yaptırım uygulanan tarafa yatırım yapmasını engelleyebilir.

Reuters haber ajansı ise Amerikan yaptırımlarının hedefindeki kişinin Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir olduğunu iddia etti.

abd türkiye Amerika Birleşik Devletleri s400