Çin'den ''Uygur'' açıklaması

Uygur Türklerine yönelik şiddet iddiaları, ardından Türk Dışişleri'nin kaygılıyız açıklamasıyla yükselen Çin karşıtı propaganda iki ülke ilişkilerinde gerginlik yarattı. Bu iddialar ve eylemlerle ilgili Çin yönetiminden sert bir açıklama geldi. Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, Sincan'da herhangi bir etnik sorun olmadığını vurguladı. "Uygurlar huzurlu ve hallerinden memnun" diyen Hua, Türkiye'nin Çin'in toprak bütünlüğüne saygı duyması gerektiğini belirtti.

Çin'den ''Uygur'' açıklaması

Çin yönetimi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde, Uygur Türkleri'ne yönelik şiddet iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Açıklamayı Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying yaptı.

Reuters'ın haberine göre, yapılan açıklamada, ülkenin batısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde herhangi bir "etnik sorun" olmadığı vurgulandı.

"Uygurlar huzurlu ve hallerinden memnun bir şekilde yaşayıp çalışıyorlar. Anayasadaki kanunlar çerçevesinde dini özgürlüklerinden faydalanıyorlar. Şincian'da sözde 'etnik sorun' diye bir şey yok."

Çin Dışişleri Sözcüsü'ne Türk Dışişleri'nin "kaygılıyız"açıklaması da hatırlatıldı. Hua Çunying Türkiye'yi uyardı.

"Türk tarafının gerekli önlemleri alarak Türkiye'deki Çin vatandaşları ve kurumlarının can ve mal güvenliğinin sağlanması talebinde bulunduk. Türk tarafından Çin'in toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı duymasını, söz konusu problemle alakalı tavır ve söylemlerine dikkat etmelerini ve bu şekilde Türk-Çin ilişkilerinin sağlıklı ve istikrarlı gelişimine Çin tarafıyla ortak çaba göstermesini istiyoruz."

Türk Dışişleri'nin "kaygılıyız" açıklamasının ardından Türkiye'nin dört bir tarafında eylemler yapılmıştı. Çin Halk Cumhuuriyeti'nin kurucu lideri Mao Zedung'un maketinin asıldığı ve Çinli sanılarak Korelilere saldırılan eylemlerin ardından Çin yönetimi de vatandaşlarını uyarmıştı. Yapılan açıklamada, "Kesinlikle protestoları filme almayın ya da yaklaşmayın. Ve mümkünse dışarıda tek başınıza gezmemeye çalışın" denilmişti.

ulusalkanal.com.tr

çin açıklaması