Numan Kurtulmuş: Suriye'de iç savaş olmasaydı, IŞİD olmayacaktı

Numan Kurtulmuş: Suriye'de iç savaş olmasaydı, IŞİD olmayacaktı

Cerablus'a operasyon hazırlıklarıyla ilgili konuşan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Suriye'de Güvenli bölge meselesi yeniden gözden geçirilmeli" dedi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunuyor.

Kurtulmuş'un açıklamalarından öne çıkan satır başları şöyle:

Cerablus hattındaki gelişmeler ulusal güvenlik meselesidir. 911 km'lik sınırın bir tek örgütün eline PYD'nin eline geçmesi Türkiye'nin kabul edebileceği bir şey değildir. Türkiye topraklarına atılan füzeler bizi rahatsız ediyor. Türkiye sınırın ötesindeki bu gelişmeleri yakınen takip ediyor. Bunu ulusal güvenlik meselesi olarak görüyoruz. Buradaki gelişmeleri Suriye'nin toprak bütünlüğü olarak gele alıyoruz. Suriye'nin toprak bütünlüğünü ortadan kaldıracak, iki ya da üç farklı devlet yapılanmasının ortaya çıkmasının artık son hazırlıkları anlamına gelecek gelişmelere Türkiye seyirci kalmayacağını ifade ediyor.Güvenli bölge meselesi yeniden gözden geçirilmeli.

'TÜRKİYE SEYİRCİ KALAMAZ'

Suriye'nin toprak bütünlüğünü ortadan kaldıracak, iki ya da üç farklı devlet yapılanmasının ortaya çıkmasının artık son hazırlıkları anlamına gelecek gelişmelere Türkiye seyirci kalmayacağını ifade ediyor. Çok yakınen takip ediyoruz, anbean takip ediyoruz. Bizim başından beri söylediğimiz Cerablus'un IŞİD'in elinde olması kabul edilebilir değildir. IŞİD üretilmiş bir örgüttür. Suriye'nin kuzeyinde diğer unsurlar da var. Bu etnik kültürel zenginliğin devam etmesinden yanayız. Cerablus'un IŞİD'den alınması, Musul'un IŞİD'den alınması konusunda Türkiye uluslararası toplumla koalisyonla işbirliği halinde çalışıyor.Güvenli bölge meselesini tekrar gözden geçirmek lazım. Suriye'de uzun bir süredir devam edecen vekalet savaşı dönemi vardı. ABD ve Rusya bu vekalet savaşlarını sürdürürse birbirleriyle savaşacak noktaya geldiler. Dolayısıyla hiçbir gücün Ortadoğu ve Suriye üzerinde birbirleriyle savaşacağını sanmıyoruz.

Vekalet savaşlarının limitlerini doldurmuş olması Suriye'de barış için bir şans olabilir. Uçak krizinin aşılması Suriye'de barışın ortaya konulması için bize şans tanıyacaktır. Düne göre daha avantajlı bir noktadayız. Uluslararası camia Suriye'de barış perspektifi geliştiremediği için bir çözüm ortaya koyamadı. Suriye'de kimin işbaşında olacağına karar vermek Suriye halkının kararı. Eli kanlı rejimin devam edip etmeyeceği Suriye halkının vereceği bir karardır. Buna karar verecek biz değiliz. Çevre ülkeler de değildir. Buna karar verecek Suriye'nin farklı toplumsal gruplarıdır. Suriye halkının bütün taraflarının düzgün bir şekilde temsil edilmesi gerekir.

Mevcut rejim şu anda elinde silah olan, sahada savaşan, halkına operasyon yürüten taraf olduğu için silahı bırakacak taraflardan birisi Esad rejimidir. Dolayısıyla rejimin masanın bir tarafında olması eşyanın tabiatı gereğidir. Diğer tarafta da Suriye'nin özgürleşmesi için savaşan farklı kesimler vardır. Eğer bir barış masası kurulacaksa bu masanın iki tarafı olmak durumundadır."

İncirlik NATO üssüdür, Rusya'nın kullanımına açılamaz