Balyoz kumpası tarihe gömüldü! İşte hukuksuzluk tarihine geçen bir Silivri yargılaması...
Yeniden yargılamada verilen beraat kararıyla birlikte Balyoz kumpası tarihe gömüldü. Peki Balyoz Türkiye'nin gündemine nasıl girdi? Yüzlerce komutanı yıllarca mahkum eden, cumhuriyet tarihinin en büyük tasfiye operasyonunda yaşanan süreci sizler için derledik. İşte Taraf Gazetesi'nin manşetleriyle başlayan, hukuksuzluk tarihine geçen bir Silivri yargılaması...
İstanbul Anadolu 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin beraat kararıyla Balyoz kumpası resmen çöktü. Beşiktaş Adliyesi'nde kaldırılan özel görevli savcılıkta başlayan operasyon 5 yıl sonra İstanbul Anadolu Adalet Sarayı'nda sona erdi.
Peki Türkçe'de Balyoz'un sözlük anlamını değiştiren süreç nasıl ilerledi. 365 komutanın yargılanması ile Türk Silahlı Kuvvetleri'ni tasfiye operasyonu olarak kullanılan olan Balyoz davasında her şey bir manşet haberiyle başladı.
"Operasyon gazetesi" olarak tanınan Taraf; 20 Ocak 2010'da "Fatih Camii Bombalanacaktı, Kendi Jetimizi Düşürecektik" manşetiyle çıktı. Haberde eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan liderliğinde darbe planı hazırlandığını öne sürüldü.
Kamuyounu operasyonlara ikna etmek için "ordunun cami bomlayacağı, lendi jetlerini düşüreceği" bile iddia edildi. Taraf'ın bavulcusu Mehmet Baransu, haberlerden gün sonra özel görevli savcılara "bir bavul dolusu döküman" teslim etti.
Süreci peşi dalga dalga gelen gözaltılar izledi, bavuldaki CD'lerde yer alan üretilmiş dijital verilerle toplam yüzlerce komutan tutuklandı. Türk Ordusunun tayin ve terfi sistemi alt üst edildi, 5 Ağustos 2012'de 36 general ve amiral birden emekli edildi.
Silivri'deki yargılamanın ardından özel görevli mahkeme 21 Eylül 2012'de 365 Türk Subayı'nı toplam 5 bin 275 yıl 4 ay gibi rekor bir cezaya çarptırdı. Balyoz hakimleri gerekçeli kararlarında darbe planının Çetin Doğan'ın kalp ameliyatına takıldığını öne sürdü.
Hukuk tarihine geçen sadece özel görevli mahkeme kararı olmadı. Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi de 2 bine yakın sahteciliği ve yargılamadaki hukuksuzlukları görmezden geldi. 237 komutanın cezaları onandı.
Kumpas sürecini ters yüz eden karar ise Anayasa Mahkemesi'den geldi. Yüksek Mahkeme'nin 18 Haziran 2014'te verdiği hak ihlali kararı tahliyeleri de beraberinde getirdi.
19 Haziran 2014'te tahliye olan komutanlar yeniden yargılamada alınan bilirkili raporları ile aklandı. Mahkeme heyeti beraat kararı vermekle kalmadı, sahte CD'leri hazırlayanların yakalanıp yargılanması için suç duyurusunda da bulundu.
HABER: ÖZER SÜRMELİ
ulusalkanal.com.tr