ABD petrol fiyatı eksi 40 dolara geriledi

Önce sağlık hizmetleri çöktü şimdi de petrol fiyatları. ABD petrol fiyatı eksi 40 dolara geriledi. ABD tarihinde ilk kez yaşanan bu durumun ardından ABD Başkanı Donald Trump, “şimdi petrol almanın tam zamanı” dedi ve ABD’nin 70 milyon varil petrol alacağını duyurdu. Petrol fiyatlarındaki çöküş borsayı da etkiledi. Dow Jones endeksi 590 puanın üzerinde değer kaybetti.

ABD petrol fiyatı eksi 40 dolara geriledi

ABD’de vaka hızı yavaşladı ancak Kovid-19’un enerji şirketlerine indirdiği darbe çok ağır oldu. ABD kaya gazı petrolünün varil fiyatı eksi 40 dalara düştü. Eşi benzeri görülmemiş bu olay ülke gündeminin ilk sırasına yerleşti.

Koronavirüs salgını nedeniyle petrole duyulan ihtiyaç azaldı. Petrol üretiminin yavaşlaması sonucu ABD enerji şirketleri bir süredir maliyetine satış yapıyordu. Ancak 20 Nisan 2020’de bir ilk yanşandı. Amerika’daki petrol şirketlerinin depoları doldu ve fiyat eksi 40 dolarak düştü.

Nymex petrol eksi 40 dolarda olduğu dakikalarda Brent petrol de 25 dolar seviyesine geriledi.

ABD petrol fiyatının çökmesi üzerine devreye Beyaz Saray girdi. ABD Başkan Donald Trump, “Stratejik Petrol Rezervimize 75 milyon varil petrol alacağız. Şimdi petrol almanın tam zamanı” dedi.

Petrol fiyatlarındaki çöküşün “kısa vadeli” olduğunu belirten Trump, “Bu yaşanan, petrolün durumundan ziyade, mali bir durum. Piyasalarda bir tıkanma var, bu nedenle de fiyatlar düştü. 1 ay gibi bir zamanda ham petrol fiyatları 25-28 dolar aralığını görür, diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Petrol fiyatlarındaki çöküş borsayı da etkiledi. Dow Jones endeksi 590 puanın üzerinde değer kaybetti. Eksi 40 dolar gibi tarihi çöküşün ardından petrol fiyatlar eksi 8 dolar ile artı 1 dolar aralığında seyrediyor.

ABD’de Kovid-19 vaka sayısı 790 bin seviyesine yükseldi. Ölü sayısı da 42 bini geçti. Vaka ve ölüm hızındaki yavaşlama üzerine Trump yönetimi ekonominin yeniden açılması faaliyetlerini hızlandırdı. Cumhuriyetçi eyaletlerde üretime yeniden başlama adımları atılıyor. Boing uçak fabrikası kademeli olarak üretimi başlatacağını açıkladı. Boing’in 27 bin çalışanı iş başı yapmaya çağırdığı belirtildi.

Trump yönetimi batma noktasına gelen hava yolu şirketleri planlanan mali destek paketi vermeye başladı. 54 küçük ve 2 büyük hava yolu şirketine 2,9 milyar dolar kaynak aktarıldı.

Bu arada ABD Başkanı Trump, Kovid-19 tedbirleri kapsamında ABD’ye göçü durdurma kararnamesini imzalayacağını açıkladı.

ulusal.com.tr

abd petrol