Gazze'yi bombalayan İsrail jetlerinin yakıtı Türkiye'den

Gazze'yi bombalayan İsrail jetlerinin yakıtı Türkiye'den

İsrail'in Filistin'i kan gölüne çevirdiği şu günlerde İsrail'in savaş uçaklarında kullandığı yakıtın AKP Hükümeti'nin izniyle Türkiye'den gönderildiği belirlendi

Aydınlık gazetesinden Derya Derviş'in haberine göre, İsrail'in savaş uçaklarında kullandığı yakıtın AKP Hükümeti’nin izniyle Türkiye'den gönderildiği ortaya çıktı. İsrail'in Filistin'i kan gölüne çevirdiği bu dönemde skandal bir durum daha ortaya çıktı. Gazze'yi bombalayan İsrail'i her fırsatta, "kınadığını" açıklayan AKP Hükümeti'nin dolaylı olarak İsrail'i "beslediği" belirlendi. Buna göre, Türkiye'den gönderilen yakıt İsrail jetlerinde kullanılıyor.

Mersin ve İskenderun'dan gönderiliyor

İsrail’e gönderilen yakıtın İskenderun Dörtyol ve Mersin limanlarından tankerlerle gönderildiği belirlendi. Bu tankerlerden en dikkat çekicisi Angora İnvestment Trust İNC adlı Yunan firmasına ait olan Malta bayraklı MARİNER A adlı tanker. Tanker, 3 Haziran 2014 tarihinden bugüne kadar Dörtyol-Hayfa-Mersin arasında 7 sefer yaptı.

Gemi takip sistemine göre, 25.364 grosstonluk tanker 3 Haziran 2014'te İsrail’in Hayfa limanından ayrılarak 4 Haziran’da İskenderun Dörtyol limanına yanaştı. Buradan yükleme yapılan tanker, 13 Haziran 2014 tarihinde gece yarısı saat 02.03'te ayrıldı. Tanker aynı gün saat 22.41'de Hayfa limanına yanaşarak yakıtı teslim etti.

Mersin-Hayfa arasında mekik dokudu

Aynı tanker 16 Haziran 2014 günü saat 05.22'de Hayfa’dan ayrılarak rotasını Mersin’e çevirdi. 17 Haziran’da Mersin Limanı’na gelen tanker bir gün sonra buradan ayrıldı ve 19 Haziran’da tekrar Hayfa’ya gitti. 24 Haziran’da Hayfa’dan hareket eden “ Marinner A” 25 Haziran’da Mersin Limanı’na gelerek 27 Haziran’da buradan ayrıldı ve Limasol Limanı’na uğrayarak 3 Temmuz’da yine Hayfa’ya geldi. Son olarak 8 Temmuz’da Hayfa’dan hareket eden tanker 9 Temmuz’da tekrar Mersin Limanı’na geldi.

'Gemi petrol değil, jet yakıtı taşıyor'

Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz uzun yıllar tanker kaptanlığı yapmış olan emekli bir kaptan, “Ham petrol taşıyan tankerler genellikle 100 bin grosstondan büyük tankerlerdir. MARİNER A tip olarak oil (gaz ve yağ) ve Chemical (kimyasal) tanker olarak belirtilmiş. Bu tankerin özellikleri ham petrol, benzin ve motorin taşıma özelliğini göstermiyor. Jet yakıt, gaz yağıda denilen kerosen’dir. Bahsi geçen gemi kerosen taşıma özelliğindedir”dedi.

ATAŞ limanı

Mersin Liman İşletmeleri Müdürlüğünden görüştüğümüz bir yetkili de, tankerin ATAŞ limanında olduğunu ve gaz yağı taşımacılığı yaptığını belirtti.

Gemi hakkındaki bilgiler

IMO: 9288954

Name: MARINER A

MMSI: 215817000

Type: OIL/CHEMICAL TANKER

Gross Tonnage: 25364 t

Summer DWT: 40099 t

Build: 2005

Flag: MALTA

Home port: VALLETTA

ulusalkanal.com.tr