İşte son referandum anketi sonuçları

ANAR Araştırma Şirketinin sahibi Uslu, ocak ayında yaptıkları çalışmada AKP seçmeninin yüzde 35’inin ‘evet’ demediğini, MHP seçmenin ise sadece yüzde 20’sinin ‘evet’ dediğini söyledi

İşte son referandum anketi sonuçları

Aydınlık'ın haberine göre, AKP’ye yakınlığıyla bilinen ANAR Araştırma Şirketi’nin Genel Müdürü İbrahim Uslu, referandum sürecini RS FM’de Yavuz Oğhan’a değerlendirdi. Referandumu “bu seçim diğerlerinden çok farklı” sözleriyle tarif eden Uslu’ya göre, en büyük riski bu kez AKP ve MHP almış durumda.

‘BÜTÜN RİSK AK PARTİ’NİN’

“Seçmenin gönlü başka aklı başka bir şey söylüyor” diyen Uslu, yapılan anketlerin sonuçlarına göre en büyük riski AKP’nin aldığını söylüyor:

“Ak Parti tabanının yüzde 65’i, evet oyu vereceğini söyledi ama yüzde 35’i, Ocak ayı başında yaptığımız araştırmada henüz evet oyu vereceğini söylemiyordu. Bu bir gösterge, ama bunların bir kısmı illaki evet oyuna dönecektir ama ne kadar kısmı ‘evet’ demeyecek ‘hayır’ diyecek ya da sandığa gitmeyecek. Onlar referandum sonuçları üzerinde çok etkili olacağı için, mesela HDP’nin yüzde 10’nu sandığa gitmediği zaman 1 puana tekabül ediyor ama Ak Parti’nin yüzde 10’u 5 puana tekabül ediyor. Şimdi arada böyle bir dramatik fark var. O yüzden Ak Parti ilk önce kendi tabanı üzerinde ince ince çalışmak ve işlemek zorunda. Sadece kendi tabanı da yetmiyor, aynı zaman da MHP’nin tabanında bazı sorunlar var. Bir şekilde orayı halletmesi gerekiyor. Küçük partilerin parlamentoda temsil edilmeyen seçmenleri var, oraya yönelik başka bir dil geliştirmesi gerekiyor. Bir taraftan kullanacağı dil, MHP tabanını rahatsız etmezken bir taraftan da kendi içindeki Kürt seçmenlerini de, HDP’den alınması muhtemel evet oylarını verecek seçmenleri de rahatsız etmemesi gerekiyor.”

‘MHP’NİN YÜZDE 50’Sİ ‘HAYIR’ OYU VERECEK’

İbrahim Uslu’nun verdiği oranlara bakılacak olursa aslında MHP içinde de durum pek farklı değil:

“Bizim çalışmamızda MHP’nin yüzde 20’si henüz ‘evet’ diyordu, yaklaşık yüzde 50’si ‘Hayır’ oyu vereceğini net bir biçimde söylüyordu. Bu da bizi yanıltmadı çünkü zaten anayasa değişiklik paketinden bağımsız olarak MHP tabanının yarısı mevcut MHP yönetimine sempatiyle bakmıyor. Onlar rakip MHP adayını destekliyorlardı ve partinin üst yönetiminde bir değişiklik olmasına inanıyorlar. Bu nedenlerden dolayı MHP tabanında bir çatlak var. Şimdi Devlet Bahçeli ve MHP yönetimi orda ki bütünleşmeyi ne ölçüde sağlayacak onu kestirmek zor. Ama benim tahminim MHP tabanının büyük bir çoğunluğunun hayır oyu vereceğini düşünüyorum. Çünkü anayasa paketi öncesi yaşanan sorunlar aynen devam ediyor. O yüzden seçmeninin tavrında bir değişiklik olmasında için de bir gerekçe yok. MHP lideri Bahçeli evet oyunun gerekçesini çok iyi anlatsa bile bu kitlenin çok az bölümünü ikna edebilir.”

‘HDP’NİN YÜZDE 20’Sİ ‘EVET’ DİYOR’

HDP’den gelecek muhtemel oylardan emin olmamakla birlikte bir destek olduğunu belirten Uslu’ya göre HDP seçmenin evet yanıtının samimiyeti konusunda “tedirginlikler” var:

“Şu an ki araştırmalarda, HDP’den yüzde 15 ila 20 arasında bir kitle ‘Evet oyu vereceğim’ diyor. Bu biraz daha yüksek de olabilir. Ya da bunlar resmi görüşlerini söylemiş olabilirler, oran bu kadar yüksek de olmayabilir, bunu anketlerle anlamak zor Güneydoğu’daki Kürtler için yanılma payımız yüksek ama HDP seçmeninin yüzde 15’i evet oyu vereceğini söylüyor.”

ulusalkanal.com.tr

mhp AKP başkanlık ibrahim uslu