Duyarlı işçilik

Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesine bağlı Hamitabat köyündeki doğalgaz santralinde çalışan İsmail Akkoç ve Şaban Kızıltan, çevreye verilen zararı önlemek için işlerini tehlikeye atarak işyerlerine dava açtı. Mahkeme 4 yıl sonra iki işçiyi haklı bularak Hamitabat doğalgaz santralinde çalışan iki mühendisi mahkûm etti.

Duyarlı işçilik

İşçilerin duyarlılığı

Geçtiğimiz yıl özelleştirilen Hamitabat termik santralinde usta yardımcısı olarak çalışan İsmail Akkoç ve Şaban Kızıltan 2009 yılında kullanılan kimyasal maddelerin sisteme uygun olmadığı fark etti. Bu durumun hem çevreye zarar verdiğini hem de fazla harcama yapılarak devleti zarara uğrattığını ileri süren işçiler bu durumu müdürlüğe rapor etti. Müdürlük işçilerin bu tespitini görmezden gelerek İsmail Akkoç ve Şaban Kızıltan üzerine giderek piskolojik baskı uyguladı.

İşçiler erken emekli olmak zorunda bırakıldı

Hamitabat termik santralinin çevreye verdiği zararı duyarlı bir şekilde gündeme getiren işçilere ödül yerine ceza reva görüldü. Önce işçilerin görev yerleri değiştirildi. Olmadık yerlerde çalıştırılan işçilere, mobing (psikolojik baskı) uygulanarak işçiler erken emekli olmak zorunda bırakıldı. 2011 yılında erken emekli olan iki işçi hukuk mücadelesini yinede bırakmadı. İşçileri mahkeme haklı buldu. Mahkeme Hamitabat termik santralinde çalışan kimya başteknisyeni ve kimya başmühendisine 5 aylık hapis cezası verdi.

Biz mutluyuz

Aydınlık Gazetesine konuşan işçilerden İsmail Akkoç süreci anlatarak mutlu olduklarını belirtti. “Bizler çalıştığımız bölümde kimyasal suyun dereye deşarj edildiğini fark ettik. Bu durumu müdürlükle paylaştık. Müdürlük bizi cezalandırma yoluna gitti. Önce çalıştığımız bölümden başka bölümlere verildik. Daha sonra piskolojik baskı yapılarak bizler erken emekli olmak zorunda bırakıldık. Ama biz bugün mutluyuz. Bizim için davanın sonuçlanması önemli idi. Bizler davamızda haklı olduğumuzu gösterdik. Çalıştığımız işyeri mahkum oldu. Bu yüzden mutluyuz.” Dedi.

Kişisel çıkar değil toplum çıkarı

İşçilerden Şaban Kızıltan ise şunları belirtti. “bizler davamızı kazandık. İki arkadaş olarak yola çıktık. Bu süreçte bizlere dışarıdan destek verenlerde oldu. Biz 4 yıl süren hukuk mücadelemizi kazandık. Bizler banane demedik. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın demedik. Çevre bizim için önemli. Yaşamamız için çevreye ihtiyacımız var. Bir diğer önemli konuda bu derenin etrafında binlerce dönüm arazi var.” Dedi.

İşçiler kazandı bölge halkı olarak mutluyuz

Tema Vakfının Lüleburgaz sorumlusu aynı zamanda çevre gönüllüsü Hakan Dedeoğlu’da işçilerin kazanmış olmasından mutlu olduklarını söyledi. “bizler bu bölgede yaşıyoruz. Bizim için suyumuzun toprağımızın havamızın kirletilmemesi önemli. İki işçi arkadaş işyerlerinin yapmış olduğu kirliliği fark etmişler bunun için bir mücadeleye girmişler ve kazanmışlar. Bunun için iki işçi arkadaşı kutluyorum.” Dedi.

Haber-Kamera: İmdat Şahin

ulusalkanal.com.tr

işçi kırklareli lüleburgaz