Karşılıklı İdlib hamleleri
Suriye, terörü İdlib'ten tasfiye için son hazırlıkları yapıyor. Kent 3 cepheden kuşatılıyor. ABD, İngiltere ve Fransa da "kimyasal saldırı" uydurmasıyla Doğu Akdeniz'de kışkırtma girişimlerini sürdürüyor. Suriye ordusu, ABD'nin olası saldırısına karşı, ülkedeki hava savunma sistemlerini hazır duruma getirdi.
Suriye savaşında son viraja girilirken, İdlib kentinde sular ısınıyor. Suriye’nin kuzeybatısındaki idlib, Akdeniz’e açılan kapı olan Lazkiye’yenin doğsunda yer alıyor. Stratejik ve askeri önemi yüksek bölgelerin de kesişme noktasında. Lazkiye'deki Rus askeri üssü İdlib'e komşu ... En önemlisi İdlib'te 100.000'e yakın radikal terör örgütleriyle ilişkili militan bulunuyor. İşte bu nedenle Suriye ordusu İdlib'i temizleyerek kördüğümü de çözmek istiyor. Operasyon hazırlıkları yapılırken "çatışmasız çözüm" seçeneği de masada.
Suriye ordusunun, İdlib operasyonu için hazırlıkları yoğun. Kent, 3 cepheden kuşatılmış durumda. Kenti kuşatan güçlerin büyük bir kısmı Suriye ordusunun en büyük kamplarından biri olan Gurin kampından getirildi. Suriye ordusu tarafına geçen eski silahlı muhalefet üyeleri de İdlib operasyonuna Suriye ordusuyla birlikte katılacak.
Şam İdlib'e operasyon hazırlığı yaparken, Rusya da çatışmasız çözüm için silahlı muhaliflerle görüşmeleri sürdürüyor. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, askeri yetkililerin İdlib'deki militan grupların liderleriyle görüşmeleri sürdürdüğünü duyurdu. Şoygu, İdlib'de Doğu Guta ve Dera bölgelerindekine benzeyen barışçı bir çözüm bulunabilmesi için çalıştıklarını belirtti.
Şam ise Amerika'dan gelecek olası bir saldırıya karşı da teyakkuzda. Saldırı için altyapı oluşturan Amerika'ya karşı ülkedeki hava savunma sistemleri hazır duruma getirildi.
ABD, İngiltere ve Fransa ise "kimyasal saldırı" uydurmasıyla Doğu Akdeniz'de kışkırtma girişimlerini sürdürüyor.
ABD’nin ‘USS Harry Truman’ uçak gemisi, beraberindeni yedi savaş gemisiyle birlikte Doğu Akdeniz'de. Kısa bir süre önce de Güney Kıbrıs'taki deniz üssünde bulunan USS Donald Cook gemisi, Larnaka linmanını terk ederek Suriye'yi kolayca vuracağı bir bölgeye konuşlanmıştı. Akdeniz’de bulunan bir diğer savaş gemisi de USS New York. Bu gemi daha çok mühimmat taşıyor ve doğrudan vurma misyonuna katılması beklenmiyor. Akdeniz'deki bir Amerikan denizaltısının da olası füze saldırısına katılabileceği belirtiliyor.
Fransa ise saldırıya stratejik hedefleri derinlemesine vuran bin km'lik menzile ulaşabilen deniz füzelerini kullanmayı hedefliyor. Bu füzelerle donatılan FREMM Atlantique(Atlantik) adlı çok misyonlu savaş gemisi Doğu Akdeniz'de seyir halinde bulunuyor.
İngiltere Başbakanı Theresa May’in talimatıyla Britanya donanmasına bağlı denizaltıların da Suriye’yi vuracak menzilde olacak biçimde Doğu Akdeniz’e gitmişti.
Akdeniz’deki gemi hareketliliğine Ruslardan da karşılık geldi. Rus savaş gemileri Suriye’deki Tartus limanından denize açıldı. Gemilerin uydu görüntüleri de paylaşıldı. İzvestiya gazetesinin Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı habere göre, ağustosun son haftasında bölgede Rusya’nın on savaş gemisi ve iki denizaltısı konuşlandı.
Tansiyon yükselirken Moskova'dan dikkat çeken bir açıklama daha geldi. Rusya Savunma Bakanlığı, Orta Doğu'daki saldırı kapasitesini artıran ABD'nin Suriye'deki rejim güçlerine saldırıya hazırlandığını duyurdu. Rus ordusundan Tümgeneral Konashenkov, ABD savaş gemisinin Akdeniz'e 28 Tomahawk füzesiyle girdiğini söyledi.
ulusal.com.tr