200 bin ton patates için sıfır gümrük

Üretim planlaması yapmayan AKP iktidarı, yükselen patates fiyatlarına karşı çözümü yine ithalatta buldu. Yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 200 bin tona kadar ithal patates için gümrük vergisi sıfırlandı. Karara tepki gösteren Türkiye Ziraatçılar Derneği ise çözümün ithalatta değil yerli üreticinin acilen desteklenmesinden geçtiğini vurguladı.

Hükümet soğanın ardından patates için de yeni bir karar aldı. Karara göre ithal patateste gümrük vergisi sıfırlandı.

Sıfır gümrük vergili patates ithalatı 20 Nisan'a kadar yapılabilecek. Üst limit ise 200 bin ton olacak. İlgili karar Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi olarak Resmi Gazete'de yayınlandı.

AKP iktidarının yükselen sebze fiyatlarına karşı ithalata başvurduğu ilk olay patates değil. Ocak ayında alınan kararla 31 Mart gününe kadar soğanda da gümrük vergisi sıfırlanmıştı.

Her seferinde çareyi ithalatta bulan iktidara ise tepkiler gecikmedi. Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş, bu kararın yerli üreticiyi olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Ulusal Kanal'a konuşan Demirtaş, yükselen girdi maliyetleri karşısında ezilen çiftçilerin acilen desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

"Türkiye toprakları verimli taban arazileridir. Türkiye en az iki ülkeyi besler.. Neden ithalata bağlı kalıyoruz? Girdiler çok yüksek. 03.03 Üretim maliyetlerini düşürmek lazım. Bunun için girdilerin düşürülmesi lazım. Özellikle gübre 2017'den bu güne 3 katı zam oldu."

HABER: GÜRKAN DEMİR

KAMERA: TANSEV KARA

ulusal.com.tr

AKP