İşte AKP'nin önündeki en kritik açmaz!

AKP Hükümeti 1 Kasım seçimlerinde 3 dönem şartına takılacak 26 vekilin durumuna çözüm bulmak için çalışma yürütüyor. Tüzük değişikliği ile 3 dönem kuralının belirli bir süre şartına bağlanması da ihtimaller arasında.

İşte AKP'nin önündeki en kritik açmaz!

1 Kasım'da erken genel seçim kararının ardından gözler partilerin genel merkezlerine çevirildi. Genel merkezlerin önündeki temel soru milletvekili adaylarının nasıl belirleneceği.

AKP Genel Merkezi'nin önündeki en kritik açmaz 3 dönem kuralı. Kurala göre 3 dönem milletvekili seçilen isimler yeniden aday olamıyor. Kuralın işletilmesi durumunda 26 milletvekili liste dışı kalacak.

Star Gazetesi'nin haberine göre partinin önemli isimlerini etkileyen 3 dönem açmazına çözüm olacak 3 formül gündemde. Seçeneklerden biri tüzük düzenlemesi ile kuralın "tarih şartına" bağlanması. 6 ay veya 1 yıldan az milletvekilliği yapılan örneklerin dönem olarak kabul edilmemesi.

Bir diğer olasılık da, tüzüğe erken seçim nedeniyle kuralın bu dönem işletilmemesi için geçici bir madde eklenmesi. Tüzüğe eklenecek geçici madde ile 3 dönem şartı 1 Kasım seçimlerinde askıya alınacak.

Üçüncü seçenek de 3 dönem kısıtlamasının tamamen kaldırılması. Bu olasılık 7 Haziran seçimlerinden önce de gündeme gelmiş ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın vetosu ile karşılaşmıştı.

AKP'de 70 milletvekili 7 Haziran seçimlerinde 3 dönem kuralına takılmıştı.

ulusalkanal.com.tr