İmar rantı yasal hale geliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı "İmardaki haksız kazancı, kirli ilişkileri engellemek" gerekçesi ile rant artışlarına vergi getiriyor. Buna göre imar planı değişikliği ile emsal oranlarda yaşanan artışların yüzde 40'ını devlet alacak.

İmar rantı yasal hale geliyor

İmar rantı vergi ile yasal hale geliyor. Yapılacak imar planı değişikliklerinde, parsellerin emsal oranlarında yaşanan artıştan devlette payını alacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılacak düzenlemenin gerekçesi, imardaki haksız kazanç ve kirli ilişkileri engellemek. Bu kapsamda maliklerin talebi üzerine yapılacak imar planı değişikliklerinde, emsal artışı olan parsellerin, artan değerinin yüzde 40'ını, devlet alacak.

Düzenleme ile kamuoyunda sıkça konuşulan "arsanın imarı değiştirilerek rant elde ettiler" şeklindeki söylemlerin de önünün alınması planlanıyor.

Kentsel dönüşüm kapsamında bazı belediyeler, yurttaşa ek maiyet getirmeden evini yıkıp yenisini yapmak için imar değişikliği yapmayı hedefliyordu. Bu kapsamda 5 katlı bir binaya "imar değişikliğiyle" 7 kat izni verilmesi, müteahhitlerin 2 kat karşılığında binayı yeniden yapması planlanıyordu. Yeni düzenleme ile oluşacak farkın yüzde 40'ı devlete ödeneceği için halka ek yük getirmemek için düşünülen kentsel dönüşümünün önünü tıkayacak.

Kamu hizmet alanları bu yeni vergilendirmeden muaf olacak. Hazırlıkları son aşamaya gelen düzenlemeyle yeni binaların otopark ihtiyacının kendi parselinde karşılanması da zorunlu olacak.

ulusalkanal.com.tr

çevre ve şehircilik bakanlığı imar rantı