Atatürk Barajı'nda doluluk oranı yüzde 95'e yaklaştı

Atatürk Barajı'nda doluluk oranı yüzde 95 ile son 7 yılın rekorunu kırdı. GAP bölgesindeki sulama projelerinin tamamlanmasıyla Atatürk Barajı'ndan 2,5 milyar doları aşkın gelir sağlanması hedefleniyor.

Şanlıurfa'da yer alan Atatürk Barajı, 48,7 milyar metreküp su depolama hacmiyle Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise sayılı barajları arasında yer alıyor. Yani tam kapasite dolduğunda Türkiye'nin 7 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacını tek başına karşılayabilecek güçte…

Fırat havzasına yıl içinde mevsim normallerinin çok üzerinde yağış düşmesiyle, havzada yer alan Atatürk, Keban ve Karakaya barajlarında su kotu maksimum seviyeye ulaştı. Bölgenin içme suyu ihtiyacını karşılayan Atatürk Barajı'nda doluluk oranı yüzde 95'e yaklaştı. Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mevlüt Aydın'ın verdiği bilgiye göre, bu oran son 7 yılın rekoru…

GAP bölgesinde yaklaşık 10 milyon dekar verimli arazinin suyla buluştuğunu söyleyen Aydın, sulama sayesinde artan tarım gelirlerinin de milli ekonomiye katkıya dönüştüğünü belirtti.

Aydın, "Tamamlanma aşamasına yaklaşan sulama projelerinin bitmesiyle barajımızdan 2,5 milyar doları aşkın sulama getirisi sağlanmasını bekliyoruz." dedi.

Atatürk Barajı, elektrik üretimiyle de Avrupa'nın en büyük hidroelektrik santrali konumunda bulunuyor.

ulusal.com.tr