Ağaç kesmeden orman ürünleri hazırlıyorlar
Vezirköprü Orman Ürünleri tesisinde Türkiye’nin orman ürünleri ihtiyacını karşılayan Turanlar Group, ağaçların rutin bakımı sonrasında ortaya çıkan atıkları kullanarak üretimini gerçekleştiriyor. Böylece ağaç kesilmeden ve ormanlara zarar vermeden orman ürünleri hazırlanabiliyor.
Vezirköprü Orman Ürünleri tesisinde Türkiye’nin orman ürünleri ihtiyacını karşılayan Turanlar Group, ağaçların rutin bakımı sonrasında ortaya çıkan atıkları kullanarak üretimini gerçekleştiriyor. Böylece ağaç kesilmeden ve ormanlara zarar vermeden orman ürünleri hazırlanabiliyor.
İş hayatına 1949 yılında kontraplak üretimiyle başlayan Turan ailesi, bugün geldiği noktada orman ürünlerinin haricinde turizm, enerji ve kağıt sektöründe de yatırımlarına devam ediyor. 1996 yılında özelleştirmeden aldığı Vezirköprü Orman Ürünleri tesisinde tutkal hammaddesinden başlayarak laminant parke, MDF, sunta, kontrplak ve kereste başta olmak üzere 13 farklı ürünü tek bir noktada üretiyor. İlk aldıklarında 250 kişiye istihdam sağlayan ve sadece kereste ile sunta kontraplakın üretildiği bir tesis olan Vezirköprü Orman Ürünleri, bugün ise her türlü hammaddesini kendi içerisinde üreten bölge için önemli bir tesis haline geldi. 2008 yılındaki yatırımların ardından ise kağıt sektöründe de dünya genelinde söz sahibi oldu. Vezirköprü Orman Ürünleri tesislerindeki üretim sırasında hiçbir ağacın kesilmediğini belirten Turanlar Group Yönetim Kurulu Üyesi Murat Turan, “Bir ormanın tıpkı bahçemizdeki ağaçlar gibi her sene bakımlarının yapılması gerekir. Ağaçların dipleri temizlenir, dalları budakları ve böylece ağaçlar bakımlı bir hale gelir. Bu sayede bu tip ormanlar endüstriye kazandırılır. Bizim gibi fabrikalar bu ormanlarda üretilen atıkların o ormanın bakımının yapılması için çok elzemdir. Bu atıklar değerlendirilmezse bir anlamda bakım yapılmaz hale gelir. Biz, burada ormanlardan çıkan atıkları tekrar ekonomiye kazandırıyoruz” diye konuştu.
“Türkiye’deki ormanlarının daha fazla gelişmesi için bizim gibi fabrikaların daha fazla olması gerekiyor” diyen Murat Turan, “Bizler istihdam oluşturup Marmara’da değil Türkiye’nin muhtelif ilçelerinde ve ufak kasabalarında faaliyet gösteren fabrikalarız. Hem istihdama hem de Türkiye’nin ormancılığına ve milli ekonomiye ciddi katkıları olan tesisleriz” şeklinde konuştu.
İHRACATI YÜZDE 50 ARTTIRMAYI HEDEFLİYORLAR
Geçen yıl 20 milyon Euro’nun üzerinde olan ihracat rakamlarını bu sene, yüzde 50 oranında arttırmayı planladıklarını belirten Murat Turan, kağıt sektöründe yapılamayan bir kağıdı yaptıklarını belirtti. Turan, “Filtre kağıt dediğimiz poşet çay kağıtları üretiyoruz. Bu sene bunla alakalı yurtdışındaki fuarlara katıldı ve çok olumlu cevaplar aldık. Orman sanayisine yaptığımız yatırımlarla son yıllarda dünyada takdir edilen ve büyüyen bir sanayi haline geldik” dedi.
“HER YERDE PARKE OLSUN İSTİYORUZ”
Bu yazın parke trendleri hakkında da bilgi veren Murat Turan, “Parke çok doğal ve keyif veren bir malzeme ve bu nedenle her yerde kullanılsın istiyoruz. Farklı kullanım yerlerine ve farklı zevklere hitap etmek açısından bu sene koleksiyonlarımızı arttırdık. Islak mekanlarda, genel kullanım yerlerinde ve alışveriş merkezlerinde de artık parke olsun istiyoruz. Bunun haricinde evlerde laminant parke çok rahat uygulanan bir ürün. Bir günde evinizi parke döşetebilir ve çok rahat tadını çıkartabilirsiniz. Bu sene eskitilmiş modeller ve daha açık renkler revaçta” ifadelerini kullandı.
İHA