23 üzüm çeşidi üretime kazandırılacak
Türkiye'nin tarımsal üretimi sürüyor. Bilecik'te üretilen "son turfanda" kiraz ilgi görüyor. Şanlıurfa'da yok olmaya yüz tutmuş 23 üzüm çeşidi üretime kazandırılacak. Denizli'de ise tarlasına lavanta eken çiftçi ilk hasadı yaptı.
Ülkemizin dört bir yanında üretim alanlarında yoğun emekle tarımsal üretim sürüyor.
Bilecik'in Yenipazar ilçesinde üretilen "son turfanda" kirazda kalite ve verim üreticinin yüzünü güldürdü. İlçede 3 bin 400 dekar alanda yetiştirilen kiraz büyük ilgi görüyor.
Sakarya Nehri'nden beslenen verimli topraklara bir de ürününe gözü gibi bakan çiftçinin emeği eklenince ortaya dünyanın en lezzetli kirazı çıkıyor. Kırmızısı beyazı kirazlar hasat ediliyor. Büyük bölümü de İstanbul'a gönderiliyor.
Çok eski dönemlerden beri bağcılığın yapıldığı Şanlıurfa'da, yerli üzüm çeşitlerinin üretimi yok denilecek kadar azaldı. GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsünce 23 üzüm çeşidi koruma altına alındı.
5 yıldır yürütülen proje kapsamında bu üzüm çeşitleri yeniden üretime kazandırılacak. Ve o projede sona gelindi.
Çiftçi Osman Kızılbel, Denizli'nin Tavas ilçesine bağlı Hırka Mahallesi'ndeki arazisine lavanta ekti. Şimdilerde ilk hasadı yapmanın mutluluğunu yaşıyor.
Hırka Mahallesi Muhtarı Mehmet Üglü, çiftçiye yeni bir gelir kaynağı olan lavantanın bölgede ekoturizmin gelişmesini de sağlayacağını söyledi.
ulusal.com.tr