BM heyeti, Suriye devleti heyetiyle 2,5 saatlik bir görüşme yaptı

Suriye'de çözüm için Cenevre-3 görüşmelerinde, Birleşmiş Milletler yetkilileri Suriye devlet heyeti ile bir araya geldi. Görüşme yaklaşık 2 buçuk saat sürdü. Toplantı sonrası açıklama yapan BM Suriye Özel Temsilcisi Stephan De Mistura, Suriye heyetinin terörizm konusunda soru işaretleri olduğunu ancak bu konuların Güvenlik Konseyi'nde tartışılması gerektiğini söyledi. Öte yandan Riyad grubu da görüşmelere katılma kararı verdi.

BM heyeti, Suriye devleti heyetiyle 2,5 saatlik bir görüşme yaptı

Suriye'de çözüm arayışları için yapılan Cenevre-3 görüşmelerinde ilk toplantı gerçekleşti. Suriye devlet heyeti, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Stephan De Mistura başkanlığındaki heyetle bir araya geldi.

Görüşme yaklaşık 2 buçuk saat sürdü. Şam heyetine, Suriye'nin BM Büyükelçisi Beşar Caferi başkanlık etti.

Toplantı sonrasında konuşan De Mistura, Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar Caferi başkanlığındaki Şam heyetinin "terörizm" konusunda soru işaretleri olduğunu ancak bunların Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde tartışılması gerektiğini' söyledi.

Öte yandan Riyad grubu, görüşmelere katılmaya karar verdi. Grubun oluşturduğu "Yüksek Müzakere Komisyonu"ndan yapılan açıklamada, "BM ekibiyle yapılan görüşmeler aracılığıyla karşı tarafın ciddiyetini test etmek için siyasi sürece katılmaya karar verdik" denildi.

Stephan De Mistura da Suriye muhalefetiyle pazar günü bir araya gelmeyi umduğunu söyledi, "Muhaliflerin görüşmelere katılmayı ciddi olarak düşündüklerine inanmak için geçerli sebeplerim var" dedi.

Riyad grubunun görüşmelere katılma kararı ile ilgili bir açıklama da Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry'den geldi. Kerry, "Suriyeli muhaliflerin Cenevre'ye katılma kararı memnuniyet verici" ifadelerini kullandı.

Görüşmelerle ilgili Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da telefon diplomasisini sürdürdü. Çavuoğşu Amerikalı, İngiliz ve Katarlı mevkidaşlarıyla görüştü. Görüşmelerde, son gelişmeler ele alındı.

ulusalkanal.com.tr