Türkmenler referanduma karşı! "Topraklarımızı kanımızın son damlasına kadar savunacağız"

Kerküklü Türkmenler, Irak'ın bölünmesine karşı. İstanbul'da basın toplantısı yapan Türkmeneli İnsan Hakları Derneği, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi tarafından 25 Eylül'de yapılması planlanan bağımsızlık referandumunu reddettiklerini açıkladı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Irak'ı bölecek bağımsızlık refarandumuna Kerkük'te yaşayan Türkmenler tepkili.

Türmeneli İnsan Hakları Derneği, İstanbul'da bir basın toplantısı düzenledi. Açıklamayı, Türkmeneli İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Savaş Avcı yaptı. Avcı, Türkmenler Irak'ın bölünmesine izin vermeyeceklerini açıkladı.

Avcı, Irak Merkezi Hükümeti'ne seslendi, Barzani'nin Amerika destekli bağımsızlık refarandumunun engellenmesini istedi.

Kerkük'te il meclisinin referanduma katılma kararını boykot ederek Araplarla birlikte toplantıya katılmayan Türkmenler, Türkiye'den de Irak'ın bölünmesine seyirci kalmamasını istiyor.

Irak'ta referandum karşıtı eylemler de başladı. Irak'ın İran sınırındaki Mendeli'de alınan referanduma katılma kararına tepki gösteren Araplar ve Türkmenler, “Referanduma hayır” yürüyüşü yaptı. İlçe Meclis Binası'ndaki Kürt bölgesi bayrağını indirdi. Referandum için hazırlanan pusulaları yırttı.

Hürriyet Gazetesine konuşan Irak Türkmen Cephesi Erşad Salihi, Mendeli ilçesinin 17 Ağustos'ta referanduma dahil edildiğini aktardı. Salihi, referandum oy pusulasında yer alan “Kürdistan Bölgesi ve bölge idaresinin dışında kalan Kürdistanlı yörelerin bağımsız devlet olmasını istiyor musunuz?” sorusu ile Kerkük, Tuzhurmatu, Telafer, Diyala’nın bir kesimi ile Musul düzlüğünün kastedildiğini vurgulayarak, “Barzani’ye göre Irak’ın yarısı Kürt bölgesi. Böyle bir şeyi kimse kabul edemez” dedi.

ulusal.com.tr

Türkmen barzani