AİHM kararı Kanada’da bildiri oldu

AİHM kararı Kanada’da bildiri oldu

Kanada’nın Başkenti Ottawa 24 Nisan’da yüzlerce Türk’ün mitingine sahne oldu. Kanada Türk Dernekleri Federasyonunun daveti üzerine Türkler, “Soykırım Yalanına Karşı” Protesto etkinliğini Parlamento binasının önünde düzenledi. Buradan Türk Büyükelçiliğine yapılan yürüyüş de büyük yankı uyandırdı.

Önceki yıllara göre çok daha büyük bir katılımın gözlendiği mitingde vatandaşlar AİHM kararına gönderme yaptı. Bazı vatandaşlar ellerinde “AİHM kararını verdi, soykırım yok” yazılı dövizler taşıdı.

Madde madde AİHM

Kanada Türk Dernekleri Federasyonunun basıp dağıttığı bildiri de AİHM kararına geniş yer verdi. Bildiride Perinçek AİHM kararı madde madde özetlendi. Konuşma olarak da okunan bildiride AİHM’nin1915 olayları ile Holokostu ayırması, soykırımın hukuki ir kavram olduğunu ve sadece yetkili mahkeme kararı ile kullanılabileceği belirtildi. Kanada Türk Dernekleri Federasyonu bildirisinde “ulusal parlamentoların karar alması yetki aşımıdır, kararlar hükümsüzdür” ifadesini kullandı.

Fransa Anayasa Mahkemesi

Ayrıca Fransa Anayasa Mahkemesi’nin AİHM kararı gereği, “soykırım” yasalarının çıkarmayı iptal etmek zorunda kaldığı hatırlatıldı.

Soykırım yalanına karşı toplanan vatandaşların, PKK terörünü de kınaması dikkati çekti. Miting esnasında sık sık “şehitler ölmez vatan bölünmez”, “kahrolsun PKK” ve “her şey vatan için” sloganları atıldı.

ulusalkanal.com.tr