Mardin ve Balkanlar’ın ortak hüzünleri kareleştirildi

Sanatçı Saadet Dikici ve Ferhan Çetindağ tarafından dün, Gaziantep Fotoğraf Sanatı Derneği Gösteri Salonunda Mardin ve Balkanlar’da çekilmiş fotoğrafların oluşturduğu, “Ortak Hüzünler Coğrafyaları” isimli fotoğraf gösterisi gerçekleşti.

Mardin ve Balkanlar’ın ortak hüzünleri kareleştirildi

Dernek yönetim kurulunun, sanatçıların ve birçok fotoğraf severin katıldığı gösteri, yapılan kokteylin ardından GAFSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Doğan Yardı’nın konuşmasıyla başladı.

Adil Can Sivrikaya

"Farklı renklerin barış içinde yaşamaları sonucunda ortak hüzünler ortak sevinçlere dönüşebilir"

Mardin'in rüya bir şehir olduğunu ve orayı çok beğendiğini söyleyen GASDAF üyesi Sanatçı Saadet Dikici, sanatçı arkadaşı Ferhan Çetindağ'ın da Balkanlar'a gidip Mardin'deki hüznün aynısı gördüğünü aktardı. Balkanların hüzünlü ve savaştan yeni çıkmış bir ülke olduğunu ve hala kurşun izlerinin bulunduğunu ileten Dikici, benzer yapılar olduğu için ortak bir gösteri yapmaya karar verdiklerini kaydetti. Dikici ayrıca, "Farklı renklerin bir arada, barış içinde yaşamaları sonucunda ortak hüzünler, ortak sevinçlere dönüşebilir" dedi. "Dinlerin kardeşliği, farklı dinden olan insanların birbirlerine düşman olmaması gerekiyor" diyen Sanatçı Ferhan Çetindağ'ın sözlerini Saadet Dikici şu sözleriyle tamamladı: "Orada Hristiyan ve Süryaniler var. Bu dindeki vatandaşların bir kısmı yurtlarından edildiler ve dinlerini yaşayamıyorlar. Bunun hayata getirilmesi gerekiyor."

"Dünya hepimize yeter ve barışı sağlayabiliriz"

Fotoğraf çekimi için Mardin'in seçilmesinin nedeni olarak Süryanilerin etkili olduğunun altını çizen Sanatçı Dikici, Süryanilerin dinlerini istedikleri gibi yaşayamadıklarına değindi. Sanatçı Saadet Dikici ve Ferhan Çetindağ, "Ortak Hüzünler Coğrafyaları" çalışmasından sonra insan yüzlerini kareleştirmek istediklerini ifade etti. Sanatçılar ayrıca, insan yüzleri çalışması için de Mardin veya Diyarbakır sokaklarındaki insan yüzlerini düşündüklerini belirtti.

“Gafsad’ın amacı insanları fotoğraf sanatıyla buluşturmak”

Gaziantep Fotoğraf Sanatı Derneği 1988 yılında kuruldu. Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu'na üye olan derneğin, binlerce kişiye fotoğraf eğitimi verdiğini söyleyen Gafsad Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Doğan Yardı, derneğin kuruluş ve yaşam amacının Gaziantep'te fotoğraf sanatını sevdirmek, yaygınlaştırmak ve insanları fotoğraflarla buluşturmak olduğuna belirtti. Temel fotoğraf eğitimi verdiklerini ileten Yardı, isteyenlere ise temel eğitimden sonra ileri fotoğraf eğitimi, portre ve photoshop atölyesi gibi değişik atölyelerin de açıldığını açıkladı.

Dernek Yönetim Kurulu Başkanı: “En büyük eksiğimiz, kendimize ait bir yerimizin olmaması”

GASDAF Yönetim Kurulu Başkanı Yardı, sözlerine şöyle devam etti: "Birçok genci kahve köşesinden kurtarıp fotoğrafa yönlendiriyoruz. Fotoğrafın ne olduğunu ve fotoğrafı sevmeyi öğretiyoruz. Bu kültür-sanat etkinliği yabana atılabilir bir çalışma değil ve desteklenmesi gerekiyor. En büyük eksiğimiz, kendimize ait bir yerimizin, gelirimizin olmaması."

Yardı, dünyanın en eski şehirlerinden birisi olan Gaziantep'in kültür sanatta çok daha önde olması gerektiğini ama hak ettiği yerde olmadığının altını çizdi. Yerel yönetimlerin, İl Kültür Müdürlüğü'nün desteklerine ihtiyaç duyduklarını kaydeden Yönetim Kurulu Başkanı, sadece yöneticilerin ve üyelerin çabalarıyla derneği ayakta tuttuklarını belirtti. Ahmet Doğan Yardı, konuşmasını "Üniversiteden, belediyeden ve kültür müdürlüğünden isteğimiz, bize uygun bir yer verilmesi. Yer verildikten sonra her şeyi biz yaparız” sözleriyle sonlandırdı.

Fotoğraf gösterisinin ana teması ise şu sözlerle özetlenebilir: “hüzünlü bir çığlık yükselirdün yakın olan çok uzaklara doğru.Batıya!...”

ulusalkanal.com.tr

mardin balkanlar