Türkiye'de üretimin kara tablosu

Onlar üreterek Türkiye'yi kalkındırmak istiyor ancak üzerlerindeki borç kamburu buna engel oluyor. Üretecek çiftçinin borç batağındaki halini getiriyoruz ekranlarınıza. Çiftçinin nefesini kesen borç yükü giderek artıyor. Tablo ürkütücü. Son bir ayda çiftçinin borcu 3,7 milyar lira arttı. Toplam borcu da 149 milyar liraya ulaştı. Hükümetten beklediği desteği bulamayan üreticiler derdini yine Ulusal Kanal'a anlattı.

Türkiye'de üretimin kara tablosu

Türkiye'nin baş tacı olması gereken üreticiborç batağından çıkamıyor.

Salgındı, girdi maliyetleri derken bir de kuraklık çiftçinin belini iyice büktü. Tarım Kredi ve bankalardan alınan borçlar ödenemedi. Hükümete seslenen çiftçi aradığı desteği bulamadı.

Üretim yapmak isteyen çiftçi gün geçtikçe daha da borç batağına saplandı. Son bir ayda borcu 3,7 milyar lira daha arttı. Ödenemeyen o dağ gibi borç da toplamda 149 milyar liraya ulaştı. Hacizlerle boğuşan çiftçi üretimi aklından bile geçiremiyor.

Her fırsatta üreticinin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Vatan Partisi'nin Çiftçi Bürosu Başkanı Prof. Dr. Cengiz Çakır güncel rakamları paylaştı.

Çakır, çiftçinin başka kalemlerde kredi çekip tarım için kullandığı borçları da olduğunu söyledi ve ekledi, 'Rakamlar yayınlanannın üzerinde'

Çiftçinin yükü bununla da sınırlı değil. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin rakamlarına göre, DAP gübresi yüzde 158, üre gübresi yüzde 123 arttı. Zirai ilaçlar ise yüzde 75, süt yemi yüzde 63, besi yemi yüzde 60, elektrik maliyeti de yüzde 56 artış gösterdi. Üreticiyi vuran çıkmazda en büyük sorumluluk tabii ki hükümetin.

Türkiye Tarım ve Hayvancılık Platformu Başkanı Tuncay Albayrak da bu nedenlebir kez daha hükümete seslendi. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri'nin haksız bir faiz politikası yürüttüğünü söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

- Yakın tarihte Tarım Kredi Kooperatifleri Başkanı Fahrettin Poyraz ile telefon görüşmesi sağladım. Kooperatife borcu olan çiftçilerimizin sıkıntılarını mağduriyetlerini dile getirdim. Kendilerinin sayın Cumhurbaşkanımıza bir rapor hazırlayıp takdim etmesini rica ettim. Kendisi bu konuya sıcak bakmadı. Borcun ödenmesi yönünde fikir beyan etti. Bu hakikaten talihsiz bir ifadeydi.

Çiftçiye sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Albayrak, ''Bu çiftçiler kooperatifin bir üyesidir, bu ülkenin vatandaşıdır, vergi ödeyendir, emek verendir, üreten insanlarımızdır. Bu insanların göz ardı veya ikinci sınıf vatandaş muamele görmesi kabul edilemez. Borçlu olan çiftçilerimizin siyasi iradeden talebi şudur; mevcut temerrüt faizlerinin ve katkı paylarının kalkması, ana paranın 5 yıl içerisinde eşit miktarda ve ilk taksidin de 2022 Ekim ayında ödenmesidir. Bu ülkede ne zaman yerli ve milli tarım politikasına geçilirse o zaman tarımsal sorunlar çözülmeye başlar. Türkiye 2023 seçimlerine hazırlanıyor. Kırarak dökerek değil yapıcı bir şekilde birbirimizi sahiplenerek sorunları çözmeliyiz'' ifadelerini kullandı.

ekonomi üretici çiftçi üretim borç arazi kalkınma