Dolmabahçe'de kritik zirve

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif Libya kosonusunda İran'ın Türkiye'ye desteğini açıkladı. İran'ın Libya'da Türkiye ile aynı bakış açısına sahip olduğunu belirtti. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise çıkan haberlerin aksine Libya'da kalıcı ateşkesin sağlanması için Türkiye ve Rus yetkililerin birlikte çalışmaya devam ettiklerini bildirdi.

Dolmabahçe'de kritik zirve

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile Dolmabahçe'de basın toplantısı gerçekleştirdi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif " Libya'daki gelişmelerle ilgili olarak Türkiye ile aynı bakış açısına sahibiz" dedi.

Ulusal Kanal İran Temsilcisi Yakup Aslan, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in sözlerini Farsçadan Türkçeye şöyle çevirdi: "Libya konusunda Türkiye ile ortak bakış açısına sahibiz. Libya halkının yaşadığı acının sona ermesi için Uluslararası toplumun tanıdığı meşru hükümetin sorunların çözümünde başarılı olmasının yanındayız."

ÇAVUŞOĞLU ÇIKAN HABERLERİ YALANLADI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün yapılması planlanan ve iptal edilen Lavrov ve Şoygu yapacağı görüşme hakkında konuştu. Çavuşoğlu Rusya ile Türkiye arasında Libya konusunda, anlaşmazlık yaşandığını yalanladı. Çavuşoğlu, Türk ve Rus yetkililerin Libya'da kalıcı barış için ayrıntılı biçimde çalıştıklarının altını çizdi.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN ABD'YE TEPKİ

Bakan Çavuşoğlu İran'ın istikrar ve huzurunun kendileri için de önemli olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Biz her zaman söylüyoruz, İran'a yönelik tek taraflı yaptırımlara karşıyız. Pandemi bize şunu öğretti ki; bugün dünyanın her zamankinden daha fazla iş birliği ve dayanışmaya ihtiyacı var." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, tek taraflı adımlar yerine, birlikte çalışma ve hoşgörü kültürüyle dayanışmayı ön plana çıkarmaları gerektiğini söyleyerek pandemi sonrası bu ihtiyacın daha çok ortaya çıkacağını kaydetti.

UÇUŞLARIN 1 AĞUSTOS İTİBARIYLA AÇILMASI PLANLANIYOR

Çavuşoğlu, "Pandemi sürecinde gösterdiğimiz dayanışmayı, bundan sonra ticaretimizin artırılması, var olan lojistik konuların hepsinin halledilmesi ve gelecek hedeflerimize birlikte yürümemiz bakımından devam ettirmemiz gerekiyor. Bu konuda da hemfikiriz." diye konuştu.

Çavuşoğlu, özellikle sınırlarda geçişleri sağlamaya başladıkları bilgisini paylaşarak şöyle devam etti:

"Sınırları açtık. Hem hava yolu, hem de sınırdan geçişler için de çalışmaya devam edeceğiz. Bu, özellikle önümüzdeki süreçte turizm sektörü için de, her iki taraf için de önemli. Bir aksilik olmazsa zaten uçuşların da 1 Ağustos itibarıyla açılması planlanıyor. Karşılıklı güven ve ortak fayda temelinde ikili ilişkilerimizi geliştirmek için bundan sonra da çalışmaya devam edeceğiz."

ULUSAL KANAL İRAN TEMSİLCİSİ YAKUP ASLAN GÖRÜŞMEYİ DEĞERLENDİRDİ

ulusal.com.tr

türkiye iran