Şangay 5'lisi (Şangay İşbirliği Örgütü - ŞİÖ) nedir

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarıyla gündemin önemli maddesi olan Şhangay İşbirliği Örgütü'nü hangi ülkelerden oluşuyor? Dünya ekonomisinin yüzde kaçını oluşturuyor? ŞİÖ Türkiye'ye nasıl refah sağlar?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 53 yıldır Avrupa Birliği kapısında bekletildiğini vurguladı ve Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Örgütü içerisinde yer almasını gündeme getirdi.

Şhangay İşbirliği Örgütü'nün hedefi; üye ülkelerin güvenliğinin sağlanması ve ekonomik olarak kalkınması. ŞİÖ'nün temel prensibi ise eşitlik, egemenlik ve bağımsızlık... Örgütün 6 üyesi, 5 gözlemcisi, 6 diyalog ortağı ve 3 destekçisi bulunuyor...

ŞİÖ üyesi 6 ülke, dünya nüfusunun dörtte birini oluşturuyor. Buna gözlemciler ve diyalog ortakları da eklendiğinde ŞİÖ, dünya nüfusunun yarısına yakınını kapsıyor.

Şhangay üyesi ve gözlemcisi ülkeler, dünyanın ve Türkiye'nin ihtiyacı olan büyük enerji kaynaklarına da sahip durumda. Dünya petrol rezervlerinin yüzde dokuzu, doğalgaz rezervlerinin yüzde yirmisi örgüte üye ülkerlerde bulunuyor.

Türkiye'nin dış ticaretinde ilk 3 sırada yer alan ülkeler Çin, Rusya ve Almanya. Çin ve Rusya Şhangay İşbirliği Örgütü üyesi, Almanya ise Avrasya'ya doğru ilerliyor.

Türkiye'nin ekonomik olarak umut beslediği Avrupa Birliği'nin büyüme hızı yüzde 0.1 iken, Şhangay üyesi ülkelerin yıllık büyüme hızı 5,6 civarında. Örgüte üye ülkelerin ekonomik büyüklüğü toplam 12,5 trilyon dolar.

Dünya Bankası verilerine göre, ŞİÖ üyesi 6 ülkenin dünya ekonomisindeki payı son 5 yılda yüzde 13'ten 17 seviyesine yükseldi. Bu durum Asya'yı Türkiye için büyük bir pzar haline getiriyor.

ulusalkanal.com.tr