Her türlü ayrımcılık suç sayılacak, insan onuru korumaya alınacak

Avrupa Birliğine uyum için Türkiye'nin düzenleme yapması gereken kriterden biri olan İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanun Tasarısı yasalaştı. Kurum, insan haklarının korunması ve geliştirilmesini hedefliyor. Her türlü ayrımcılığın suç sayılacağı yasa, işkenceyle de etkin mücadele içeriyor.

Her türlü ayrımcılık suç sayılacak, insan onuru korumaya alınacak

Avrupa Birliği tarafından uygulanacak vize serbestliği için Türkiye'nin yerine getirmesi gereken 72 kriterden biri daha Meclis'te kabul edildi.

Genel Kurul'da İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu tasarısı kabul edildi. Tasarı, 259 evet oyuna karşılık 32 ret oyu aldı.

Yasayla kurulacak kurum, insan onurunu temel alarak insan haklarının korunmasını ve kişilerin eşit muamele görme hakkını güvence altına almayı hedefliyor.

İnsan haklarının geliştirilmesini de sağlayacak olan kurum, işkence ve kötü muameleyle de etkin mücadele edecek.

Yasayla, işveren iş başvurularını, gebelik, annelik ve çocuk bakımı gerekçeleriyle reddedemeyecek.

Ayrımcılık yasağıyla ilgili konularda sorunları tartışmak ve çözüm için Kurum içinde "İstişare Komisyonu" da kurulacak. Yasağı ihlal edenlere 15 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

11 Kişiden oluşacak kurumun, 3 üyesini Cumhurbaşkanı, 8'ini de Bakanlar Kurulu atayacak.

Başbakanlıktan bağımsız olarak çalışacak kurum, Cumhurbaşkanlığı, Meclis ve Başbakanlığa yıllık raporlar sunacak.

Avrupa Birliğine uyum kriterlerden olan Kişisel Verilerin Korunması Kanunu da geçen hafta yasalaşmıştı. Kanun Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğü girdi.

Kanunla, kişinin, kimlik bilgisi dahil her türlü özel bilgisi kişisel veri sayılacak. Veriler, 11 kişiden oluşacak kurumda toplanacak.

türkiye avrupa birliği