Hodonin Türk Şehitliğinde İstiklal Marşı

“Çanakkale Şehitlerini Anma Etkinliği” çerçevesinde Avusturya Atatürkçü Düşünce Derneği (AADD) ve TGB Avusturya Hodonin Türk Şehitliğini ziyaret ettiler. Galiçya Çephesi’nde Çek topraklarında şehit düşen ve Çek Cumhuriyeti’nin toprakları içinde bulunan Hodonin kasabasında toprağa verilen Türk askerleri için yapılan şehitlik, Avusturya’nın başkenti Viyana’dan üç otobüs dolusu Türk tarafından ziyaret edildi.

Hodonin Türk Şehitliğinde İstiklal Marşı

Ziyaret saygı duruşuyla ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra ise AADD adına dernek başkanı Dr. Murat Y. Barlan ve dernek sekreteri anıtına bir çelenk, demanında TGB Avusturya başkan yardımcısı Erkan Aydın ve AADD kadın kolları başkanı Hülya Altan ikinci bir çelenği bıraktılar. Ellerinde Türk Bayrakları ve TGB flamaları ile görünen gençler beraberinde getirdikleri gülleri de anıta koydular.

Saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve çelenkllerin konulmasından sonra şiddetli yağmur altında yapılan törende AADD başkanı Dr. Barlan bir konuşma yaptı. Başkan Dr. Barlan Konuşmasında “Hodonin Türk Şehitliğinde 1916-17’de 1.Dünya Savaşı’nın Galiçya Cephesinde şehit düşen askerlerimizle birlikte tarihte vatan, millet ve bayrak için toprağa düşmüş tüm şehitlerimizi ve bu şehitliği yaptırarak (1967) bu topraklarda yatan şehitlerimizin unutulmamasını sağlayan ve 24 Ekim 1975’de Asala terör örgütü tarafından şehit edilen Türkiye’nin Paris Büyükelçisi İsmail Erez Bey’i de anmak için” bulunduklarını ve “büyük milletler atalarını ve şehitlerini unutmazlar” dedi. Konuşmasının devamında “Türk Milleti de tarihin gördüğü en büyük milletlerden olduğunu belirttikten sonra “Biz yurtsever Atatürkçüler, şanlı tarihimizden güç alarak bugünü gururla yaşıyor ve aydınlık geleceğimize umutla bakıyoruz” ifadesini kullnadı. Konuşmasının devamında ise şehitliğin tarihi geliçimini dile getirdi.

Hodonin kasabasında bulunan Türk Şehitliği Asala terör örgütü tarafından katledilen İsmail Erez’in Çekoslavakya büyükelçliği sırasında tespit edilmiş ve büyükelçi Erez’in çabaları sonrasında 1967 yılında anıtlığa dönüştürülmüş.

Büyükelçi İsmail Erez Prag’da Türkiye Büyükelçisi sıfatıyla görevine başladıktan sonra dönemin Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı Çekoslovakya’daki Türk şehitliklerinin durumu hakkında bilgi isterler.

Erez’in çalışmaları sonrasında Birinci Dünya Savaşı sırasında Galiçya cephesinde çarpışan Türk kuvvetlerinin bazı yaralıların muharebe hattı gerisinde bulunan ve o zaman Avusturya – Macaristan İmparatorluğu’na dâhil Çekoslovak topraklarındaki askeri hastanelere nakledildikleri, bunlardan bir kısmının tedavi sırasında vefat ettikleri, bir kısmının ise tedavi süresi içinde, hastanelerin bulunduğu bölgelerde çıkan salgın hastalıklara tutularak öldükleri ve mahalli mezarlıklara gömüldüklerini tespit edilir.

Hodonin kasabası belediyesi ile Türkiye adına Prag Büyükelçisi İsmail Erez’in ortak çalışmaları sonrasında belediye kayıtlarına göre 333 Türk’ün isimleri bulunmakla birlikte rivayete göre Hodonin mezarlığında 1000 ila 2000 arasında Türk’ün şehidinin bulunduğu belirtilmektedir.

Kadim Ülker / Viyana

ulusalkanal.com.tr