Milli Park'tan otoyol geçecek

2005 yılında Orman Bakanlığı tarafından koruma altına alınan Ballı Kayalar Tabiat Parkı yok olma tehdidi ile karşı karşıya.

Milli Park'tan otoyol geçecek

Yapımının başlaması ile tartışmaları beraberinde getiren Kuzey Marmara Otoyolu’nun bir bölümü, doğa sporcularının ve doğa severlerin 40 yıldır uğrak noktası olan, Ballı Kayalar’dan geçecek.

İstanbul’da yapımı başlayan 3. Köprü yolu, İzmit otoyolu ve körfezi karşı kıyıya bağlayacak olan dünyanın 6. Büyük köprüsü olarak da tanıtılan köprünün kavşak noktası Tabiat Parkının içinden geçiyor.

‘Sporcular Tepkili’

Hafta sonu bölgede toplanan sporcular ve doğaseverler bir forum düzenlediler. Aralarında YDK (Yıldızlılar Dağcılık Klubü), İDOSK (İstanbul Üniversitesi Doğa Sporları Klubü), Zirve Dağcılık Kulubü ve ferdi sporcuların da bulunduğu onlarca doğa sever, yaptıkları açıklamada; kanyonun iki yakasında inşaatların tüm hızıyla sürdüğünü, şantiyelerin kimyasal atıklarının Ballı Kayalar’ın içinden geçen dereye aktığını, son zamanlarda toplu balık ölümleri gözlemlediklerini, tepkilerden çekinen yetkililerin haritalama çalışmalarını gece yaptıklarını belirttiler.

#direnballıkayalar ve “Her Yer Ballı Kayalar, Her Yer Direniş” sloganlarıyla yola çıkan grup üyeleri, parkın sıradan bir toprak parçası olmadığını, Türkiye’deki bütün sivil toplum kuruluşları ve doğa sporu kulupleriyle ile bağlantıya geçtiklerini, sonuna kadar bölgeyi savunacaklarını da sözlerine eklediler.

‘Rant kapısı’

Geçtiğimiz yıllarda, Kocaeli Belediyesi il sınırları içinde kalan Tabiat Parkı’na gezi terasları ve tahta köprüler yapılması planlamış, çalışmalar başlamış ve parkın girişinde bulunan 600 yıllık değirmen yıkılarak üzeri beton ile kaplanmıştı. Sonunda gelen sert tepkiler üzerine proje rafa kaldırılmıştı.

Haber: Can Türkoğlu

Fotoğraflar: Bülent Selçuk

Aydınlık