Çavuşoğlu: "Ege'de 12 mil savaş sebebidir"

Yunanistan'ın 12 mil kışkırtmalarına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan sert yanıt geldi . "12 Mil savaş nedenidir" dedi. Bakan, Atina-Ankara hattındaki gerginlikle ilgili de açıklamalarda bulundu. Avrupa Birliği'nin tavrını eleştirdi.

Çavuşoğlu: "Ege'de 12 mil savaş sebebidir"

Dışişleri Bakanı katıldığı bir televizyon programında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan'ın İyon denizi üzerinden başlattığı 12 mil kışkırtmasına değindi. "İyon Denizi'nde 12 mile çıkarması bizi ilgilendirmez. Orada çıkarabilir bizimle ilgisi yok ama Ege’de bunu 12 mile çıkaramazlar. Meclisimizin yıllar önce aldığı karar bugün de geçerlidir, bu savaş nedenidir." ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin diplomasiye yer açma hamlesinin "esneklik" olmadığını vurguladı. "Temel haklarımızdan taviz vermeyiz" dedi.

Yunanistan- Mısır anlaşmasının Türkiye için birşey değiştirmeyeceğini vurgulayan Bakan, Oruç Reis'in de 90 gün bölgede faaliyerlerine devam edeceğini söyledi. "Oruç Reis sismik araştırma çalışmalarını sürdürecek, bu da takriben 90 gün sürecek ama Navtex aşamalı şekilde yayınlanacak." diye konuştu.

Fransa ve diğer Avrupa ülkelerine de tepki gösterdi Dışişleri Bakanı. Fransa'nın Avrupa liderliğine oynadığını söyleyen Çavuşoğlu, aslıl amacın NATO'yu zayıflatmak olduğunu belirtti.

Mevlüt Çavuşoğlu, Macron'un "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti" sözlerini hatırlatarak , "AB dayanışmasını ön plana çıkarmalarının sebebi NATO'ya karşı ya da alternatif olarak ya da NATO'yu zayıflatarak AB'yi güçlendirmek ya da NATO gibi güvenlik gücü oluşturmaktır." ifadelerini kullandı.