Avrupa Merkez Bankası Harekete Hazır... Ama Şimdi Değil

Avrupa Merkez Bankası Harekete Hazır... Ama Şimdi Değil

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu depozito oranını 10 baz puan keserek %-0.3 seviyesine çekerken refinansman oranını %0.05 ve marjinal fonlama oranını %0.3 olarak bıraktı. İndirimin piyasaların beklediği düzeylerde gerçekleşmesi ertesinde tırmanışa geçen Euro merkez bankası başkanı Mario Draghi'nin açıklamalarının yarattığı hayal kırıklığının da etkisi ile Amerikan doları karşısında %3 değer kazandı. Piyasada Avrupa Merkez Bankası'nın, inatçı bir şekilde aşırı düşük düzeylerde seyreden enflasyonu tetikleyebilmek maksadıyla niceliksel gevşeme programı kapsamındaki alımları 60 milyar Euro seviyesinden 75 milyar seviyesine yükselteceği beklentisi hakimdi. Yönetim kurulu üyelerinin geçen aydan bu yana yaptıkları iddialı konuşmaları hayata geçirmemesi büyük bir şaşkınlığa neden oldu.

Açıklama sonrasında düzenlenen basın toplantısında niceliksel gevşeme planlarına da değinen merkez bankası başkanı Mario Draghi, alımların altı ay daha uzatılacağını (2017 yılının Mart ayına kadar) ve gerektiği koşullarda miktarın yükseltilebileceğini ifade etti. Drahgi konuşmasında "Bu toplantıdaki kararlar enflasyon oranının %2'ye veya ona yakın bir seviyeye gelmesini garanti altına almak, yani enflasyon beklentileri orta vadede sabitlemek, adına alındı" dedi.

Petrol Piyasası OPEC Toplantısını Bekliyor

Çarşamba günü varil başına 42 dolara doğru yaklaşan Brent petrol fiyatı Perşembe gününü ortalarında 43 dolar seviyesine yükseldi. Buna karşın yatırımcılar Cuma günü gerçekleşecek olan Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) toplantısı öncesinde yeni yüklü pozisyonlara girmekten çekiniyor. Fiyatların yükselişinin gerisinde kısmi kazanç realizasyonları yatmakta. Toplantıda OPEC'in arz fazlasına rağmen üretimi azaltmak yönünde bir karar alması beklenmiyor. Üretimin talebin yukarısında seyretmesi ve Fed'in faiz artırımı beklentisi ile güçlenen Amerikan doları petrol piyasasına baskı teşkil etmeye devam edecek gibi görünmekte. Diğer taraftan, organizasyonun paraya sıkışık bazı üyelerinin Suudi Arabistan'a kısıntıya gidilmesi yönünde baskı yapmaya başladığı spekülasyonları da yapılmakta.

Üretim fazlası, azalan talep ve yükselen dolar sadece petrol piyasasını değil metalleri de etkilemekte. Demir fiyatları bu hafta son on yılın diplerine temas ederken bakır ve altın fiyatları son altı yılın en düşük seviyelerinde seyrediyor.

Fed'in Para Politikalarını Normale Çevirmeye Başlamasına Ramak Kaldı

Vadeli işlemler piyasasında açılan pozisyonlar Fed'in Aralık ayı faiz artırım olasılığını %72 olarak yansıtmakta. Fed'in oranları yükseltmeye başlaması dolar lehine bir gelişme olsa da piyasalar bu olasılığı uzun bir süredir fiyatlara yansıtmakta. Federal Açık Piyasa Komitesi'nin Aralık ayı toplantısında ilk adımın atılmasından ziyade resmi açıklamada ileride yapılacak artırımlara yönelik nasıl bir lisan kullanacağı merakla beklenmekte. Zaman içerisine yayılan ufak artışlar yönünde mesaj gelmesi kısa vade dolar üzerindeki uzun pozisyonların likiditasyonuna aracılık edebilir. Öte yandan, dolar uzun vadede süregelen yükseliş akımını koruyacak. Döviz piyasasına ait haberleri okumak için Dailyforex Haberlerini takip edebilirsiniz.