İzmir askeri casusluk davasında tüm sanıklar beraat etti

İzmir Askeri Casusluk kumpası çöktü, tüm suçlamalar hakkında beraat kararı verildi. İzmir 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi kumpasta rol alan kamu görevlileri hakkında da suç duyurusunda bulundu. 2010 yılında Amerika'dan gönderilen meçhul ihbarla başlatılan kumpas sürecinde yaşananlar

İzmir askeri casusluk davasında tüm sanıklar beraat etti

Balyoz, Poyrazköy ve İstanbul Askeri Casusluk davalarının ardından İzmir Askeri Casusluk kumpası'nda da beraat kararı çıktı. 357 kişinin yargılandığı dava tüm suçlamalar için beraat kararıyla çöktü.

Türk Ordusu'nu ve Cumhuriyet'i hedef alan kumpas 6 yılın ardından sona erdi. İzmir 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi beraat kararında "iddia edilen suçların işlenmediğini" vurguladı. Mahkeme kumpasçıları da unutmadı "kumpasta rol alan kamu görevlilerinin yargılanması için" suç duyurusunda bulundu.

Karar alkışlarla karşılandı ancak 357 kişiye açılan davada 356 kişi beraat edebildi. Yargılama sürecinde hayatını kaybeden emekli Tümgeneral Alaattin Parmaksız aklandığını göremedi.

2010 yılında Amerika'dan gönderilen meçhul bir ihbar ile başlatılan soruşturmada 49'u muvazzaf subay 93 kişi art arda yapılan operasyonlarla tutuklanmıştı. Dosyada 357 kişiye birden "Askeri Casusluk" suçlaması yöneltildi ve Bugünkü Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele bile casus denilerek 10 gün cezaevinde tutuldu.

Ergenekon tertibi çöküp yargı ve emniyet içerisindeki F tipi örgütlenme dağıtılması İzmir'deki kumpasın da seyrini değiştirdi. Özel görevli mahkemelerin kapatılmasıyla komutanlar peşi sıra tahliye edildi. Gizlenen arama görüntüleri izlenince bazı polislerin arama öncesi evlere tek başlarına girdikleri belirlendi.

Davanın tek dayanağı olan dijital veriler için bilirkişi raporu istenmesi de davanın kırılma noktası oldu. Bilirkişi raporunda tüm dijital verilerin sahtecilik ürünü olduğu tespit edildi. Rapor beraat kararına giden yolun mihenk taşı oldu.

Kumpas davasının iddianamelerini yazan F tipi savcı Kılınç ve komutanların tutukluluk kararlarına imza atan özel görevli hakim Serdal Ergül de HSYK tarafından açığa alındı. Kılınç ve Ergül'e firar etmelerini önlemek için yurt dışına çıkış yasağı da getirildi. Kumpas soruşturmasında rol alan polislere de kumpastan soruşturma açıldı, 27 polis tutuklandı.

Haber: Özer Sürmeli - Belma YücelKameraman: Akın Kara ulusalkanal.com.tr