Kudüs İçin Özgür Kadınlar Örgütü Başkanı, Aydınlık'a konuştu

Kudüs İçin Kadınlar Örgütü’nün (Women for Quds) Başkanı Zeinab Zaiter, Filistin davası için mücadele ettiklerini ve amaçlarının Kudüs ve Filistin davasına sahip çıkan uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapmak olduğunu belirtti

Kudüs İçin Özgür Kadınlar Örgütü Başkanı, Aydınlık'a konuştu

Kudüs İçin Kadınlar Örgütü’nün (Women for Quds) Başkanı Zeinab Zaiter, Filistin davası için mücadele ettiklerini ve amaçlarının Kudüs ve Filistin davasına sahip çıkan uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapmak olduğunu belirtti

Türkiye Gençlik Birliği’nin ev sahipliği yaptığı Anti Emperyalist Gençlik Kurultayı'na katılan Ürdünlü Zeinab Zaiter Aydınlık'tan İrem Özyurt'a konuştu. Beyrut merkezli Irak İtticah Televizyonu programcı yapımcısı ve Lübnan’da faaliyet gösteren Kudüs İçin Kadınlar Örgütü’nün (Women for Quds) Başkanı olan Zeinab Zaiter, kadının toplumsal hayata katılımının yoğunlaştırmak için mücadele ettiklerini belirtti. Zaiter, “Filistinli kadının Siyonist İsrail’e karşı sahada daha aktif olmasını sağlamak” için mücadele verdiklerinin altını çizdi. Zaiter ile söyleşiyi Aydınlık adına TGB’li İrem Özyurt yaptı.

FİLİSTİN İÇİN İŞBİRLİĞİ

- Sizi kurultayda kadın haklarıyla ilgili yaptığınınız konuşmayla tanıdık, bize kendiniz ilgili biraz bilgi verebilir misin?

Beyrut merkezli Irak İtticah Televizyonunda program yapımcısıyım. Aynı zamanda Lübnan’da mevcut olan Kudüs İçin Kadınlar Örgütü’nün (Women for Quds) başkanıyım. Şuan Türkiye Gençlik Birliği’nin resmi davetine binaen, Dünya Anti Emperyalist Gençlik Birliği’nin kuruluş aşamasını tartışmak için İstanbul’dayım.

- Peki bu Kudüs İçin Kadınlar Örgütü nedir? Yürüttüğünüz çalışmalardan ve hedeflerinizden bize biraz bahsedebilir misin?

Kudüs İçin Kadınlar Örgütü’nü 2014 tarihinde kurduk, henüz çok yeni bir örgüt. Filistin davasına hizmet ediyoruz. Örgütümüzde özellikle Kudüs’ün statüsüyle alakalı faaliyetler ve etkinlikler yapmaktayız. Türkiye Gençlik Birliği’nin uluslararası platformda yapmış olduğu bu faaliyete ilk defa katılıyoruz. Bu örgütün esas amacı Kudüs ve Filistin davasına sahip çıkan bütün uluslararası kuruluşlarla, örgütlerle koordinasyon ilişkisi içine girmek ve bu iş birliğini uluslararası platforma taşımak. Bir Arap, bir Filistinli bir Lübnanlı kadın sıfatımla özellikle kadınların özel olarak gündemine aldıkları bu konuları hem Türk kadınına hem de sizin aracılığınızla uluslararası arenaya taşınmasını arzuluyorum.

SORUNLAR ORTAK

- Zeinab bizlere Orta Doğu’da bir kadın olmanın nasıl olduğunu, ne hissettirdiğini anlatabilir misiniz? Sanıyorum ki kadın olmak dünyanın her coğrafyasında aynıdır, lakin bir de bunları senden duymak istiyoruz.

Öncelikle kadınların sahip olduğu sorunlar, bu toplumlarda erkeklerin sahip olduğu sorunlardan ayrı tutulamaz. Mevcut kötü iktisadi ve siyasi koşullar erkekleri etkilediği gibi biz kadınları da etkilemektedir. Hiç şüphesiz bizim gibi muhafazakar toplumlarda kadının erkekle aynı haklara, aynı özgürlüklere sahip olması, basın ve medya sektöründe en az erkekler kadar temsil edilmeleri hususu önemli bir sorun teşkil etmektedir. Ancak Orta Doğu veya Arap dünyası denildiğinde her Arap ülkesi kendine has bir özellik taşır. Örneğin Lübnan kadınının ulaştığı seviye diğer Arap ülkelerine kıyasla daha iyidir. Bugün Suudi Arabistan’da bir kadın araba bile kullanamamaktadır. Örgüt olarak bir diğer amacımız Filistinli kadının Siyonist İsrail’e karşı sahada daha aktif olmasını sağlamaktır.

'BATI'DA KADIN MAKİNEYE DÖNMÜŞ DURUMDA'

-Bugün burada Dünya Anti Emperyalist Gençlik Örgütünü kurmak için toplandık. Peki, emperyalizm bunun neresinde? Emperyalizmin kadınlar üzerindeki rolü ne?

Emperyalizm kadını baskı altında tutarken, onu bir meta olarak görürken tek bir üslup üzerinden çalışmaz. Toplumların bünyesine uygun olarak kadın üzerindeki baskılarını ayrı ayrı programlarla hayata geçirir. Örneğin Batı toplumlarında emperyalizm zihniyeti ve terbiyesiyle büyümüş kadınlar bugün makineye dönüşmüş durumdalar. Tüketen bir robottan farksızlar, hayatta o kadar aktif olmasına rağmen aslında bugün ki durumu daha önce hiç evden çıkmamış kadınlardan farksızdır. Çünkü kadını ekonomik bir unsur olarak görürken sömürmek ve kullanmaktadır. Kadını sadece cinsel bir obje olarak gören terbiye egemendir.

ulusalkanal.com.tr