Senegalli saat satıcısının aile özlemi

Türkiye'ye 4 yıl önce gelen 50 yaşındaki Senegalli Yusuf Thiam, sokakta saat satarak kazandığı parayla ülkesindeki ailesinin geçimini sağlamaya çalışıyor .

Senegalli saat satıcısının aile özlemi

Hayatının bir bölümünde İtalya'da çalışan, 4 yıl önce de Türkiye'ye gelen 50 yaşındaki Senegalli Yusuf Thiam, sokakta saat satarak kazandığı parayı ailesine gönderiyor.

Senegal'deki yaşam koşulları sebebiyle 17 yaşında İtalya'ya göç etmek zorunda kalan Yusuf Thiam, 25 yaşına geldiğinde ziyaret için Senegal'e gittiği sırada aşık olduğunu ve evlendiğini dile getirdi. Müslüman olduğu için İtalya'da yabancılık çektiğini belirten Thiam, memleket ve eş hasretine daha fazla dayanamayarak 30 yaşında Senegal'e geri döndü.

Çocuklarından ilkinin 1997, ikincisinin de 2002'de dünyaya gelmesiyle tekrar geçim sıkıntısı çekmeye başlayan Yusuf Thiam, 9 yıl sonra Dakar'a çalışmaya gitti. Burada 7 yıl çalışan Thiam, kazandığı tüm parayı küçük çocuklarının bakımı için eşine gönderdi.

Şansını denemek için 2013'te Türkiye'ye gelen Yusuf Thiam, 4 senedir memleketi Senegal'e gidemediğini dile getirerek, İstanbul'da geçen günleri hakkında şunları söyledi:

"Türkiye'ye 2013'te geldim. O günden bu yana sokakta saat satarak geçiniyorum. Dilenmektense alnımın teriyle çalışıp kazanıyorum. Aksaray'daki bir apartman dairesinde 4 Senegalli arkadaşımla yaşıyoruz.

Kira, ısınma, elektrik, su ve gıda gibi tüm giderlerimizi bölüşerek ödüyoruz. Aslında burada kendi ülkemizdeki gibi sakin bir hayatımız var. İstanbul'u çok seviyorum, başka bir şehirde de yaşamak istemiyorum.

Türkiye Müslüman bir ülke ve benim bütün arkadaşlarım da Müslüman. Bu yüzden çok mutlu ve huzurluyum. Saat tezgahımı her gün Mecidiyeköy'de açıyorum. Burada tezgahımın önünden çok fazla sayıda insan gelip geçiyor. Böylece bir şeyler satabilme ihtimalim artıyor."

Sokak satıcısı olmanın belli başlı zorlukları olduğunu belirten Yusuf Thiam, özellikle mevsim koşullarının kendisini çok zorladığını dile getirdi.

Thiam, "Her ne kadar öyle görünmese de şu anda 50 yaşındayım ve açık havada çalışmak benim için günden güne zorlaşıyor. Bu şartlarda her gün çalışıp para biriktirmeye çalışıyorum. Saatlerimi 20-30 lira arasında satıyorum ve mecburi harcamaları yaptıktan sonra geri kalan tüm parayı aileme gönderiyorum. Büyük çocuğum şu anda üniversitede bilgisayar programcılığı okuyor ve onun masrafı günden güne artıyor. Bir de buna küçük çocuğumun okul masrafları eklenince, çalışmaktan başka çarem kalmıyor. Senegal'de kalsaydım bunu karşılayabilecek güce sahip olmayacaktım." diyerek içinde bulunduğu zor duruma dikkati çekti.

"Hiç mi özlemiyorsun?"

Sevdiği insanlardan uzak kalmanın çok zor olduğuna işaret eden Yusuf Thiam, şunları anlattı:

"Bazen tezgahımı açtığım yerdeki komşum olan arkadaşlar 'Çocuklarını ve eşini hiç mi özlemiyorsun?' diye soruyorlar. Benim gibi çocuklarına düşkün bir baba nasıl olur da özlemez ki? Mecbur olmasam gurbette olur muydum? Çocuklarım şu anda Senegal'de okuyorlar. Özellikle büyük çocuğumun Türkiye'deki bir üniversitede okumaya devam etmesini çok isterim. Keşke eşim ve çocuklarım burada benimle birlikte yaşasalar. Birileri bunu sağlayabilirse çok mutlu olurum. Yüzüm gülse de aslında ayrılık bana artık çok ağır gelmeye başladı."

Fransızca, İngilizce ve İtalyancayı çok iyi, Almanca ve Türkçeyi de az düzeyde konuşabilmesinin kendisine avantaj sağladığını söyleyen Thiam, bunun başka bir iş kapısı açmasını umduğunu dile getirdi.

Yusuf Thiam, sözlerini, "Eşim ve çocuklarımı çok özledim. Yaşım artık 50 oldu. Bundan sonraki hayatımı Türkiye'de eşim ve çocuklarımla beraber huzur içinde geçirmek istiyorum." şeklinde tamamladı.

istanbul Aksaray italya Türkçe İngilizce mecidiyeköy Müslüman Özlem Almanca Fransızca İtalyanca Dakar