MHP'liler, AKP'nin başkanlık teklifine itiraz ediyor

AKP’nin “Cumhurbaşkanlığı sistemi” adı altında önerdiği "başkanlık paketi"nin bazı maddelerine MHP’nin itirazları var. MHP, Cumhurbaşkanı’nın yargılanması için istenen 413 milletvekili oyunun fazla olduğu düşünülüyor, bunun 330’a indirilmesi isteniyor. İdam konusu, bakanların atanması, kararname yetkisi gibi konularda da MHP değişiklik talep ediyor.

MHP'liler, AKP'nin başkanlık teklifine itiraz ediyor

MHP’de, hükümetin önereceği Başkanlık teklifine “hayır” oyu vereceğini açıklayan vekillerin yanı sıra, paketin içeriğine ilişkin de itirazlar geliyor.

AKP’nin başkanlık sistemi teklifini içeren ve adına, “Cumhurbaşkanlığı sistemi” denilen pakete dair itirazlar MHP kulislerinde yüksek sesle dillendiriliyor.

MHP, başkanlığın da bulunduğu anayasa değişiklik paketini inceliyor. İlk değerlendirmeye göre, MHP pakette bazı değişiklikler yapılmasını istiyor.

MHP’nin itirazı ise; Cumhurbaşkanı’nın yargılanması, idam cezası, bakanların atanması ve kararname yetkisi konularında ağırlık kazanıyor.

MHP’liler Cumhurbaşkanı’nın yargılanması için istenen 413 milletvekili oyunu fazla buluyor, bu sayının 330’a düşürülmesi gerektiğini savunuyor.

MHP, idam cezasının, değişiklik paketinin içinde olmamasından da rahatsız. Bahsi geçen pakette olmasa bile idam cezasının mutlaka Meclis’e getirilmesini istiyor.

Bakanların atanması konusunda da MHP’lilerin rötüş talebi var. Hükümet, parlamentodan atanıyorsa adına “Parlamenter sistem”, Cumhurbaşkanı tarafından parlamento dışından atanıyorsa “Başkanlık sistemi” deniliyor. Bu durum, bir çelişki olarak görülüyor.

Bir diğer sorun ise kararname yetkisi. Cumhurbaşkanı’nın ya da başkanın kararname yetkisinin olabileceğini ancak bunun sınırlanması gerektiğini savunuyor.

ulusalkanal.com.tr

mhp AKP başkanlık teklifi