Hangi ülke Kurban Bayramı'nda Filistin'i hatırladı

İsveç'in Filistin'i devlet olarak tanımaya hazırlanmasına Hollanda'dan da destek geldi. Hollanda'daki sosyal demokrat partiler, Filistin'in kendi ülkeleri tarafından da tanınması gerektiğini söyledi.

Hangi ülke Kurban Bayramı'nda Filistin'i hatırladı

İsveç'in Filistin'i devlet olarak tanımayı planladığını açıklamasının ardından Hollanda'dan da aynı yönde bir adım geldi.

Hollanda'daki sosyal demokrat partiler, Filistin'in kendi ülkeleri tarafından da tanınması gerektiğini açıkladı.

İktidar ortağı İşçi Partisi ile muhalefetteki Demokratlar, Filistin'in devlet olarak tanınmasını istedi. İşçi Partisi Milletvekili Michael Servaes, İsveç Başbakanı Stefan Löfven'in Filistin'i tanıma açıklamasını önemli bir sinyal olarak değerlendirdi. Servaes, partisinin 2012'de Birleşmiş Milletler'in, Filistin'in bağımsızlığını tanımasına da destek verdiğini hatırlattı.

Ana muhalefetteki Sosyalist Parti de, Filistin'in bağımsız devlet olarak tanınması ve İsrail ile eşit koşullarda görüşmesinin, sorunun çözümüne katkı sağlayacağını savundu.

Hollanda'nın Filistin'i devlet olarak tanıyabilmesi için parlamentoda çoğunluğun sağlanması gerekiyor. Ancak Hollanda'daki sağ partiler Filistin'in tanınmasına karşı. O nedenle Liberal Sağ Parti ile muhalefetteki Hıristiyan Demokrat Parti'nin bu konudaki eğilimi, Hollanda'nın tutumu konusunda belirleyici olacak.

Bu arada İsveç Başbakanı Löfven'in açıklaması gerçeğe dönüşürse, Filistin'i devlet olarak tanıyan ilk Avrupa Birliği üyesi ülke İsveç olacak. Macaristan, Polonya ve Slovakya gibi ülkeler ise, Avrupa Birliği üyesi olmadan önce Filistin'i devlet olarak tanımışlardı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu da 2012 yılında Filistin'in tam üyelik başvurusunu oylamış ve uluslararası toplum nezdinde bağımsız bir devlet olarak tanınmasına karar vermişti.

ulusalkanal.com.tr