AKP, vekilleri takibe aldı

Bir yandan yeni anayasa taslağı hazırlayan AKP, diğer yandan da tasarısını referanduma götürebilmenin hesabını yapıyor. İktidar, halk oylaması yolunu açmak için gerekli 330 oyun 14'ünü muhalif milletvekillerinden almayı hedefliyor. Bu desteği sağlama ihtimali olanların da özel yaşamı adım adım takibe alınıyor.

AKP, vekilleri takibe aldı

"Türk Milleti" ifadesinin çıkartılmak istendiği yeni anayasa çalışmalarında Uzlaşma Masası dağılınca AKP, kendi anayasa önerisini referanduma götürmek için çalışmaları hızlandırdı.

Referandum için gerekli 330 milletvekiline ulaşmak isteyen AKP, muhalif milletvekillerinden destek bulmayı amaçlıyor. 316 vekili bulunan iktidara, Meclis Genel Kurul'daki oylamada 14 milletvekili gerekiyor.

Ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 14'den fazla milletvekili bulunmasını istiyor. Nedeni ise, AKP içinde yaşanacak fire tedirginliği.

AKP'ye yakın bir kaynağın Aydınlık Gazetesi'ne verdiği bilgiye göre, Erdoğan yeni anayasa için destek verme ihtimali olan milletvekillerinin araştırılmasını istedi, bunun için bir komisyon kurulması talimatı verdi.

Oluşturulan komisyon, muhalif vekilleri tek tek incelemeye aldı, haklarında dosyalar hazırladığı belirtildi. Dosyanın içeriğinde de milletvekillerinin özel yaşamları, zaafları, ekonomik durumları ve parti yönetimiyle sorunları incelendi. Bazı milletvekillerinin banka kredilerinin de incelendiği iddialar arasında.

Araştırma sonrası, CHP ve MHP'den ayrı ayrı 20'ye yakın milletvekili ile temasa geçilmesi uygun görüldü. HDP'den de parti yönetimiyle sorun yaşayan ve bağımsız hareket eden milletvekilleri ile iletişime geçilmesi gerektiği belirtildi.

AKP’li kaynak, yeni anayasa konusunda milletvekillerini ikna etmek için her şeyin yapılacağını, hatta iş adamlarının bile devreye sokulacağını söyledi. Bu sisteme de "adam adama markaj" adı verildi.

Bir yandan referanduma gidebilmenin yolunu arayan AKP, eş zamanlı olarak da yeni anayasa taslağı hazırlamaya devam ediyor. Bunun için Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in başkanlığında hukukçulardan oluşan bir komisyon kurulmuştu.

ulusalkanal.com.tr