Piyalepaşa Cami Bostanları yok olmaktan kurtarıldı

Tarihi 16'ncı yüzyıla uzanan Piyalepaşa Cami Bostanları yok olmaktan kurtarıldı. İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, otopark yapılmak istenen Piyalepaşa Bostanını, korunması gereken kültür varlığı olarak tescilledi.

Piyalepaşa Cami Bostanları yok olmaktan kurtarıldı

Geçmişi 16. yüzyıla kadar uzanan cami bostan birlikteliğinin son örneği Beyoğlu Piyalepaşa Bostanı, kültür varlığı olarak tescillendi.

Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi, otopark yapılmak istenen tarihi bostan için harekete geçti. Ulusal Kanal'ın gündeme getirdiği kıyım İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na taşındı. Bostanda yapılması planlanan otopark inşaatı durduruldu.

Koruma Kurulu, Arkeologlar Derneği ve Beyoğlu Kent Savunması'nın hazırladığı bilimsel raporları, tarihi harita, belge ve fotoğrafları inceledi. Piyalepaşa Bostanı'nı, "bostan" olarak tescilledi, otopark projesi tamamen iptal edildi.

Bostanın kiracıları Özan ailesi kararı sevinçle karşıladı.

Piyalepaşa Bostanı'nı yok olmaktan kurtaran Koruma Kurulu kararı, Yedikule Bostanları, Hevsel Bahçeleri içinde emsal niteliği taşıyor.

Haber: Deniz Çağlayan

ulusalkanal.com.tr